– ur Rojalisten 1-2013

Föreningens dopgåva till prinsessan Estelle blev en häggmispel. Inför planteringen vid Haga slott inbjöds Patrik Åkesson och Lennart Stockblad för att tillsammans med kronprinsessan Viktoria och prinsessan Estelle se den plats som parkchefen Gunnar Björkman föreslagit som planteringsplats.

Placeringen blev på en plats i parken på slottets framsida där flera promenadstråk möts. Alla var mycket nöjda med valet av plats och det är vår förhoppning att trädet skall skänka glädje under årets alla årstider. Prinsessan Estelle kan kanske så småningom plocka av trädets bär och, i den i närheten liggande välkända lekstugan, baka en bärpaj.

Svensk häggmispel är en buske eller ett mindre träd och blir i Sverige upp till fyra meter hög. Dess vita blommor sitter i nickande klasar och kronbladen är 12–18 mm långa, ungefär en tredjedel så breda och avlånga. Det latinska namnet är Amelanchies laevis ”Design”.

Frukten är rund, omkring 6–7 mm och röd till blåsvart i färgen. Fruktens foderblad är riktade nedåt och dess spets är täthårig. Frukten är ätlig och välsmakande. Frukten används ofta i sylt och paj.

Häggmispel_blommande

En häggmispel har flera höjdpunkter under året. Den första är på våren i april-maj då den blommar samtidigt som löven spricker ut. Blommorna är vita och liknar häggens.

Under sommaren är busken fint grön men framemot augusti mognar dess bär som är blåsvarta. Bären brukar dock fåglarna äta upp då de är mycket förtjusta i dem. Häggmispeln gynnar alltså fåglarna som dessutom också får skydd i busken

På höstkanten kommer ytterligare en praktfull tid för häggmispeln då bladverket skiftar färg till gult, orange eller rött. Det blir ett riktigt fint färgfyrverkeri innan bladen faller.

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro.