Elizabeth II och Margrethe II

Medlemmar i Rojalistiska Föreningen får inbjudan till evenemangen via e-post innan föredraget och deltar kostnadsfritt. För att få inbjudan behöver din e-postadress finnas i vårt medlemsregister. Är du osäker på om din e-postadress finns registrerad, anmäl den här. Andra som vill delta är välkomna att bli medlemmar.

Föredraget framförs av Mats Sandberg.

Detta år, 2022, var ett speciellt år för Europas två remarkabla regerande drottningar, Storbritanniens drottning Elizabeth II, som nyligen avled, och Danmarks drottning Margrethe II. De firade båda jubileum. Danska Margrethe firade i januari att hon varit drottning i 50 år och brittiska Elizabeth hade i februari suttit på tronen i hela 70 år. Hon blev därmed den längst regerande monarken i engelsk och brittisk historia, något som firades storslaget i Storbritannien under sommaren.

De två kvinnliga monarkerna Elizabeth II och Margrethe II har mer gemensamt än att båda firat långvariga regeringsperioder under 2022. Givetvis är de släkt, på flera håll. Båda härstammar från såväl drottning Victoria av Storbritannien som Danmarks kung Christian IX. Ingen av dem var tronföljare eller förväntades ärva kronan när de föddes. Båda har hängivet och plikttroget uppfyllt sina plikter och blivit något av ikoner i sina respektive länder. Båda har varsamt men tydligt moderniserat monarkin och följt med sin tid. 

I ett föredrag jämför Mats Sandberg de två drottningarna, deras liv och tid, deras konstitutionella och historiska roll, hur de har hanterat sitt uppdrag och sin position och hur de har lagt grunden för monarkins fortlevnad i Storbritannien och Danmark. Mats Sandberg har arbetat som lärare och är verksam som researrangör. 

Evenemanget är avslutat.

Taggar: ,

Datum

2022-11-28
Expired!

Tid

19:00

Etiketter

Föredrag

Platser

Zoom

Arrangör

RojF

Föredragshållare

  • Mats Sandberg

    Mats Sandberg har arbetat som lärare och är verksam som researrangör.

Inga svar

Bli medlem nu
Gäller även hela 2024

Blir du ny medlem före årsskiftet gäller ditt medlemskap även hela 2024.

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.