Elizabeth II och Margrethe II

Medlemmar i Rojalistiska Föreningen får inbjudan till evenemangen via e-post innan föredraget och deltar kostnadsfritt. För att få inbjudan behöver din e-postadress finnas i vårt medlemsregister. Är du osäker på om din e-postadress finns registrerad, anmäl den här. Andra som vill delta är välkomna att bli medlemmar.

Föredraget framförs av Mats Sandberg.

Detta år, 2022, är ett speciellt år för Europas två remarkabla regerande drottningar, Storbritanniens drottning Elizabeth II och Danmarks drottning Margrethe II. De firar båda jubileum. Danska Margrethe firade i januari att hon varit drottning i 50 år och brittiska Elizabeth hade i februari suttit på tronen i hela 70 år. Hon blev därmed den längst regerande monarken i engelsk och brittisk historia, något som firades storslaget i Storbritannien under sommaren.

De två kvinnliga monarkerna Elizabeth II och Margrethe II har mer gemensamt än att båda firar långvariga regeringsperioder under 2022. Givetvis är de släkt, på flera håll. Båda härstammar från såväl drottning Victoria av Storbritannien som Danmarks kung Christian IX. Ingen av dem var tronföljare eller förväntades ärva kronan när de föddes. Båda har hängivet och plikttroget uppfyllt sina plikter och blivit något av ikoner i sina respektive länder. Båda har varsamt men tydligt moderniserat monarkin och följt med sin tid.

I ett föredrag jämför Mats Sandberg de två drottningarna, deras liv och tid, deras konstitutionella och historiska roll, hur de har hanterat sitt uppdrag och sin position och hur de har lagt grunden för monarkins fortlevnad i Storbritannien och Danmark.

 • 00

  dagar

 • 00

  timmar

 • 00

  minuter

 • 00

  sekunder

Taggar: ,

Datum

2022-11-28

Tid

19:00

Etiketter

Föredrag

Platser

Zoom
Kategori

Arrangör

RojF

Föredragshållare

 • Mats Sandberg

  Mats Sandberg har arbetat som lärare och är verksam som researrangör.

Inga svar

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro.