Statsbesök och officiella besök – vad är vad?

Statsbesök

Statsbesök är ett besöksutbyte mellan statschefer och markerar att goda relationer råder mellan Sverige och den främmande makten.

Grunden läggs till personliga relationer och ökat handels- och kulturutbyte mellan länderna.

Utrikesdepartementet lämnar förslag till statsbesök. Detta presenteras av utrikesministern för Kungen. Därefter utgår en inbjudan till det främmande landets statschef från Kungaparet.

Vid så kallade utgående statsbesök följer representanter för regeringen med på besöket. Programmet omfattar i regel två eller tre dagar och följer landets traditioner och ceremoniella mönster.

Utländska stats- och regeringschefer företar motsvarande besök i vårt land med Kungen som värd, så kallade inkommande statsbesök.

Officiella besök

Det är endast statschefen d.v.s. HM Konungen som kan avlägga eller ta emot en utländsk statschef i ett statsbesök.

Övriga personer i den kungliga familjen kan endast göra egna eller ta emot officiella besök.

Det samma gäller även Riksdagens talman, statsministern och andra ministrar.

Mer om statsbesök och officiella besök

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.