Franz Josef och Sisi

Franz Josef och Sisi är ett av den kungliga historiens mest kända par. Bara 18 år gammal blev Franz Josef 1848 kejsare av Österrike när hans farbror Ferdinand abdikerade. 1867 blev han också kung av Ungern och då skapades det som brukar kallas dubbelmonarkin. I hela 68 år var Franz Josef kejsare vilket gör att han ofta kallas ”den evige kejsaren”. Hans rike i slutet av hans regeringstid omfattade delar av vad som idag är sju olika länder. 1854 gifte han sig med kusinen hertiginnan Elisabeth i Bayern, som för världen är känd som Sisi, bl.a. tack vare filmerna med Romy Schneider i huvudrollen. Sisi mötte ett tragiskt livsöde och blev mördad i Genéve 1898

Föredraget hålls av Jenny Öhman, historiker och lärare. Som historiker har hon arbetat mycket med 30-åriga kriget (1618-1648) och svenska hjälporganisationer i Wien efter båda världskrigen.  Jenny, som under ett flertal var bosatt i Wien, har ett stort intresse för och mycket goda kunskaper om Habsburgdynastin.

 • 00

  dagar

 • 00

  timmar

 • 00

  minuter

 • 00

  sekunder

Taggar:

Datum

2023-02-15

Tid

19:00 - 20:00

Etiketter

Online

Platser

Zoom
Kategori

Arrangör

RojF

Föredragshållare

 • Erika Lindblom

  Erika Lindblom är utbildad konstvetare och medie- och kommunikationsvetare och driver sedan många år tillbaka bloggen Madame Scandaleuse där hon särskilt inriktar sig på Romanovdynastin. Hon är medlem av Rojalistiska Föreningen och har flera gånger medverkat som expert i radio och tv.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

Stöd RojF

Swisha en gåva

‭123-390 05 45‬

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro.