Inställt: Fyra föredrag om kunglig historia
Lördagen 11 november kl. 10.30 | Fyra föredrag om kunglig historia
Plats: Medborgarskolan, Hagagatan 23 A, Stockholm
Dagen arrangeras i samarbete med Medborgarskolan
1. Föredrag om Drottning Filippa
Drottning Filippa var dotter till Henrik IV av England och gift med Erik av Pommern. Hon levde ett fascinerande liv i början av 1400-talet och det var Drottning Filippa som regerade när Erik av Pommern var utomlands. Hon visade prov på ett utomordentligt regentskap men har syns väldigt lite i vår historia.
Föredraget hålls av Ulrika Odsäter som är medlem i Rojalistiska Föreningen. Ulrika har studerat historia med bl.a. fördjupning i medeltidshistoria vid Stockholms universitet, samt konstvetenskap vid Uppsala universitet.
2. Kronprinsessan Margareta
Kronprinsessan Margareta, kallad Daisy, var Gustaf VI Adolfs första gemål, och mor till fem barn. Hon avled tragiskt redan 1920, bara 38 år gamma. 2021 uppmärksammades hon genom en utställning på Kungliga slottet. Mårten Hougström, tidigare ordförande i RojF, talar om hennes uppväxt som brittisk prinsessa och hennes liv i Sverige efter giftermålet med Gustaf Adolf 1905.
Föredraget framförs av Mårten Hougström.
3. Kung Ferdinand och drottning Marie av Rumänien
Kungaparet Marie och Ferdinand av Rumänien har en spännande och nästan sagolik historia.
Båda härstammade från stora kungafamiljer:
Marie var barnbarn till Drottning Victoria av Storbritannien, medan Ferdinand härstammade från tyska huset Hohenzollern. De fick regera över ett förhållandevis nybildat land, under dess svåraste period: Första världskriget. Deras gemensamma kamp för att främja Rumäniens intressen var starkare än skillnaderna i deras personligheter. De anses som det mest populära kungaparet inom Rumäniens historia.
Föredraget framförs av Gloria Andersson.
4. Gustaf III som författare
Föredragshållaren Jennie Nell är fil.dr. i litteraturvetenskap och jobbar som lärare och forskare. Hon är ordförande i Sällskapet Gustaf III och vice ordförande i Bellmanssällskapet. Hon ägnar sig framför allt åt äldre litteratur, teater och musik. Hennes specialkompetensområden är svenskt, engelskt, amerikanskt och franskt 1700- tal, samt antikens och fransk-klassicismens litteratur. Hon intresserar sig särskilt för hovkulturer och relationen mellan litteratur, musik, konst och makt/samhälle. Hon är regelbundet producent för historiska musik- och teateruppsättningar. Hennes pågående forskning inkluderar projekt om Rousseaureceptionen i Sverige från sen frihetstid till tidig romantik; Gustaf III som retoriker; Gustaf III som dramatiker och Carl Michael Bellmans dramatiska arbeten. I det här föredraget talar hon om Gustaf III som författare.
Kostnad
200 kronor för medlemmar
300 kronor för icke medlemmar
Anmälan
Föranmälan krävs.
Inga svar