Inställt: Fyra föredrag om kunglig historia

Lördagen 11 november kl. 10.30 | Fyra föredrag om kunglig historia

Plats: Medborgarskolan, Hagagatan 23 A, Stockholm

Dagen arrangeras i samarbete med Medborgarskolan

RojF arrangerar denna dag fyra föredrag på temat kunglig historia. Efter två föredrag kommer vi göra en timmes paus för lunch. Följande föredrag framförs:

1. Föredrag om Drottning Filippa

Drottning Filippa var dotter till Henrik IV av England och gift med Erik av Pommern. Hon levde ett fascinerande liv i början av 1400-talet och det var Drottning Filippa som regerade när Erik av Pommern var utomlands. Hon visade prov på ett utomordentligt regentskap men har syns väldigt lite i vår historia.

Föredraget hålls av Ulrika Odsäter som är medlem i Rojalistiska Föreningen. Ulrika har studerat historia med bl.a. fördjupning i medeltidshistoria vid Stockholms universitet, samt konstvetenskap vid Uppsala universitet.

2. Kronprinsessan Margareta

Kronprinsessan Margareta, kallad Daisy, var Gustaf VI Adolfs första gemål, och mor till fem barn. Hon avled tragiskt redan 1920, bara 38 år gamma. 2021 uppmärksammades hon genom en utställning på Kungliga slottet. Mårten Hougström, tidigare ordförande i RojF, talar om hennes uppväxt som brittisk prinsessa och hennes liv i Sverige efter giftermålet med Gustaf Adolf 1905.

Föredraget framförs av Mårten Hougström.

3. Kung Ferdinand och drottning Marie av Rumänien

Kungaparet Marie och Ferdinand av Rumänien har en spännande och nästan sagolik historia.
Båda härstammade från stora kungafamiljer:

Marie var barnbarn till Drottning Victoria av Storbritannien, medan Ferdinand härstammade från tyska huset Hohenzollern. De fick regera över ett förhållandevis nybildat land, under dess svåraste period: Första världskriget. Deras gemensamma kamp för att främja Rumäniens intressen var starkare än skillnaderna i deras personligheter. De anses som det mest populära kungaparet inom Rumäniens historia.

Föredraget framförs av Gloria Andersson.

4. Gustaf III som författare

Föredragshållaren Jennie Nell är fil.dr. i litteraturvetenskap och jobbar som lärare och forskare. Hon är ordförande i Sällskapet Gustaf III och vice ordförande i Bellmanssällskapet. Hon ägnar sig framför allt åt äldre litteratur, teater och musik. Hennes specialkompetensområden är svenskt, engelskt, amerikanskt och franskt 1700- tal, samt antikens och fransk-klassicismens litteratur. Hon intresserar sig särskilt för hovkulturer och relationen mellan litteratur, musik, konst och makt/samhälle. Hon är regelbundet producent för historiska musik- och teateruppsättningar. Hennes pågående forskning inkluderar projekt om Rousseaureceptionen i Sverige från sen frihetstid till tidig romantik; Gustaf III som retoriker; Gustaf III som dramatiker och Carl Michael Bellmans dramatiska arbeten. I det här föredraget talar hon om Gustaf III som författare.

Kostnad

200 kronor för medlemmar

300 kronor för icke medlemmar

Anmälan

Föranmälan krävs.

Evenemanget är avslutat.

Datum

2023-11-11
Expired!

Tid

10:30 - 17:00

Mer info

Läs mer

Platser

Medborgarskolan i Stockholm (fysiskt föredrag)

Arrangör

RojF
Läs mer

Inga svar

Bli medlem nu
Gäller även hela 2024

Blir du ny medlem före årsskiftet gäller ditt medlemskap även hela 2024.

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.