Nederländska kungar på 1800-talet

Obs! Föredraget framförs på engelska.

Efter att Nederländerna återfick sin självständighet och huset Oranje-Nassau kom tillbaka 1813, antog Nederländerna en konstitution med monarki, enligt vilken tre på varandra följande monarker, alla vid namn Willem, regerade landet under loppet av 1800-talet. Kung Willem I regerade auktoritärt, grundade många institutioner och etablerade ett antal traditioner som än idag präglar den nederländska monarkin. Under hans äldste son och efterträdare, kung Willem II, reviderades konstitutionen, “liberaliserades”, 1848, och sedan dess har regeringsformen inte förändrats i grunden. Den sista kungen under 1800-talet, Willem III, regerade inom den från 1849 till sin död 1890, även om han i sitt hjärta var emot den nya liberala konstitutionen. Willem III överlevde alla sina tre söner från första äktenskapet. Dottern i andra äktenskapet, Wilhelmina, inledde vad som skulle bli mer än ett sekel av kvinnligt kungligt styre.

Föredraget framförs på engelska av Arnout van Cruyningen, som är en av Nederländernas mest kända historiker. Han har utgivit ett drygt 20-böckerna om Nederländernas historia och kungahuset Oranje-Nassau. Arnout är medlem i Rojalistiska Föreningen.

Evenemanget är avslutat.

Taggar:

Datum

2023-01-25
Expired!

Tid

19:00 - 20:00

Etiketter

Online

Platser

Zoom
Kategori

Arrangör

RojF

Föredragshållare

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

Stöd RojF

Swisha en gåva

‭123-390 05 45‬

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro.