Svensk-ryska kungliga förbindelser genom 1000 år

De kungliga kopplingarna mellan Sverige och rikena i öster har varit många under de senaste tusen åren. Helt naturligt, eftersom det ju var svear som en gång grundade rusernas rike. År 1019 skickades den första dottern till en sveakonung österut som brud, då Olof Skötkonungs dotter Ingegerd blev bortgift med storfursten Jarloslav den vise i Kievrus. Lika lyckat blev det inte när Erik XIV var på väg att sända Katarina Jagellonica till Moskva som gemål åt Ivan den förskräcklige. 1725 gifte sig Karl XII:s systerson med Peter den stores dotter, varmed de två ärkefiendernas släkter vävdes samman i dynastin Romanov. De nära förbindelserna höll i sig under 1700-talet Det skulle dock dröja till år 1908 innan en furstedotter åter kom att färdas över Östersjön, då den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna förmäldes med prins Wilhelm.

Om dessa och andra kungliga förbindelser i österled berättar Mats Sandberg. Han är lärare, har arbetat länge som färdledare och driver tillsammans med en kompanjon reseföretaget Sandbergs Resor Historia & Kultur. Mats är medlem i Rojalistiska Föreningen och har vid ett par tillfällen hållit föredrag på våra digitala evenemang.

Tid 
Måndag 20/3 kl.18.00

Plats 
Medborgarskolans aula, Hagagatan 23 A, Stockholm

Anmälan
Anmäl dig senast den 18 mars. I första hand via webbshoppen och i andra hand via event@rojf.se eller ring Mårten Hougström på 070-565 37 55.

Avgift
– För medlem i RojF: 50 kr
– För ej medlem i RojF: 100 kr
Medlemskap i RojF kan lösas på www.rojf.se och detta medlemskap gäller för år 2023.

Betalning
Om du anmäler dig via webbshoppen sker betalning direkt. Anmäler du dig på annat sätt sker betalning efter bekräftad anmälan till Bankgiro 5896-6862 alternativt Swish 123 390 05 45.

Evenemanget är avslutat.

Taggar:

Datum

2023-03-20
Expired!

Tid

18:00 - 19:00

Etiketter

Föredrag

Platser

Medborgarskolan

Arrangör

RojF
ANMÄL DIG OCH BETALA HÄR

Föredragshållare

  • Mats Sandberg

    Mats Sandberg har arbetat som lärare och är verksam som researrangör.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bli medlem nu
Gäller även hela 2024

Blir du ny medlem före årsskiftet gäller ditt medlemskap även hela 2024.

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.