Vasadynastin

2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung av riksdagen i Strängnäs. Det skedde den 6 juni, och denna händelse är en av två orsaker till att vi firar Sveriges nationaldag just 6 juni (den andra är 1809 års regeringsform). Gustav Vasa brukar räknas som en av Sveriges allra mest betydelsefulla kungar. En annan viktig kung från denna dynasti var Gustav II Adolf. Vasadynastin regerade fram till 1654 genom sex kungar och en drottning, och det är denna period som föredraget kommer att handla om. När drottning Kristina 1654 abdikerade till förmån för sin kusin Karl X Gustav tog den Pfalziska dynastin över. 

Föredraget hålls av Mårten Hougström, som varit medlem i Rojalistiska Föreningen sedan 2015 och av dess styrelse sedan mars 2022. Han har vid flera tidigare tillfällen hållit föredrag på föreningens evenemang. Mårten har haft flera olika styrelseuppdrag, bland annat som ordförande i Livrustkammarens Vänner.

 • 00

  dagar

 • 00

  timmar

 • 00

  minuter

 • 00

  sekunder

Taggar:

Datum

2023-03-21

Tid

19:00 - 20:00

Etiketter

Online

Platser

Zoom
Kategori

Arrangör

RojF

Föredragshållare

 • Mårten Hougström
  Mårten Hougström

  Mårten är ledamot i Rojalistiska Föreningens riksstyrelse och har varit medlem i Rojalistiska Föreningen sedan 2015. Mårten har även tidigare varit ordförande i Livrustkammarens Vänner under flera år.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

Stöd RojF

Swisha en gåva

‭123-390 05 45‬

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro.