Hans Majestät konungen överräcker nobepriset under ceremonin i konserhuset.

Alfred Nobel, 21 oktober 1833 – 10 december 1896, dynamitens uppfinnare, kemist, ingenjör med mera, fastställde priset i sitt testamente från 1895. Det tilldelas personer som ”gjort mänskligheten den största nytta” inom fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt fredsarbete.

Nobelpriset delas ut i Sverige huvudstad Stockholm, förutom fredspriset som delas ut i Norges huvudstad Oslo. Prisutdelnings- ceremonierna går av stapeln den 10 december med anledning av Alfreds Nobels dödsdag.


Sedan 1901 har Nobelpriset samt det senare tillkomna Sveriges Riksbankspris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne delats ut inte mindre än 627 gånger. Antalet pristagare uppgår till 1012 personer. Det har inträffat att några har fått Nobelpriset två gånger och därmed är antalet individer hela 976. Dessutom har 28 organisationer fått fredspriset.

Fem personer går fått Nobelpriset två gånger:
► Marie Curie (1903 i fysik, 1911 i kemi)
► Linus Pauling (1954 i kemi, 1962 i fred)
► John Bardeen (1956 och 1972 i fysik)
► Frederick Sanger (1958 och 1980 i kemi)
► Barry Sharpless (2001 och 2022 i kemi)
► Röda Korset har fått fredspriset tre gånger: 1917, 1944 och 1962.

Hur utses Nobelpristagarna?
Varje prisutdelande institution utser en särskild Nobelkommitté som oftast består av 5-10 personer. Kommittéernas uppgift är att förbereda den övriga institutionen för beslutet. Undantaget är Norska Nobelkommittén, som delar ut fredspriset. Där är det kommittén som på egen hand både förbereder och fattar beslut om vem som ska få priset.

Sekretess i 50 års tid
Arbetet i Nobelkommittéerna har alltid skett under stor sekretess. Nobelstiftelsens stadgar anger att information om nomineringar, diskussioner, utvärderingar och annat material ska vara sekretessbelagt i 50 års tid. Först därefter finns det en möjlighet för forskare att ta del av handlingarna.

Nobelveckan
Första veckan i oktober varje år tillkännages pristagarna. Veckan i inleds med att pristagaren/ pristagarna i fysiologi eller medicin tillkännages på måndagen. Det är Nobel-församlingen vid Karolinska Institutet som utser dessa, vilket de har gjort sedan 1902.
Nobelpriset i fysik och kemi utses av Kungliga Vetenskapsakademien, vilket sker under tisdagen och onsdagen.

Nobelpriset i litteratur utses av Svenska Akademien. Det tillkännages alltid på en torsdag och alltid klockan ett på eftermiddagen. När det är dags samlas ett stort pressuppbåd i Börshuset i Stockholm i väntan på att dörren till Svenska Akademiens ständiga sekreterares rum ska öppnas. Exakt klockan ett stiger så sekreteraren ut och tillkännager pristagarens namn.

Nobels fredspris
Det är den Norska Nobelkommittén som delar ut fredspriset. Till skillnad från övriga Nobelpris kan även organisationer, och inte bara personer, tilldelas fredspriset. Prisceremonin äger rum i Rådhuset i Oslo den 10 december.

Ekonomipriset
Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkom 1968, med anledning av Riksbankens 300-årsjubileum. Sedan 1969 delar Kungl. Vetenskapsakademien också ut detta pris.


Prisutdelningen sker alltid den 10 december, precis som de övriga priserna.
Pristagarna offentliggörs samma dag så gott som direkt efter att de utsetts. Det hålls presskonferenser på Kungl. Vetenskapsakademien och på Karolinska institutet. Vid dessa är ett stort internationellt pressuppbåd närvarande. Priserna presenteras också på Akademiens och Nobelstiftelsens webbplatser.

Kungahusets deltagande under 2024
Den 8 december var Kungen och Drottningen gäster vid 2024 års Nobel Prize Concert i Stockholms konserthus. Nobelpriskonserten ingår i det oficiella programmet under Nobelveckan och är en musikalisk hyllning till nobelpris- tagarna. Hovsångerskan Malin Byström var kvällens solist. På Nobeldagen den 10 december, delade H.M. Konungen ut 2024 års Nobelpriser i Stockholms konserthus för en stor församling av inbjudna gäster.

Nobelbanketten i Stockholms stadshus
Nobelbanketten, en kväll för att fira vetenskapen och för att hylla några av världens främsta forskare. Den kallas även för ”festernas fest”. Under kvällen närvarade Kungen, Drottningen, Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip, Prinsessan Sonia, Prinsessan Madeleine samt herr Christopher O’Neill vid Nobel- stiftelsens bankett till Nobelpristagarnas ära i Stockholms stadshus.


Under banketten ingår det en tre rätters middag, konstnärlig och musikalisk underhållning, många tal och efterföljande dans i Gyllene salen. De stora samtalsämnena inför kvällen är vem som har vem till bordet, vad blir det för mat samt förstås vilka klänningar och smycken de kungliga kommer att bära.

Den 11 december, dagen efter den stora Nobelbanketten, gav Kungaparet en middag för årets Nobelpristagare på Kungliga Slottet. Vid middagen för Nobelpristagarna närvarade även Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip, Prinsessan Sonia, Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill.


Kvällen inleddes med att Kungafamiljen gav en mindre mottagning i Prins Bertils våning på Kungl. Slottet för Nobelpristagarna och deras respektive. Därefter trädde Kungafamiljen och Nobelpristagarna in i Festvåningen. I slottets balsal, Vita Havet, hälsade de på övriga inbjudna gäster som representerade regering, diplomatiska kåren, akademier och vetenskap, Nobelstiftelsen med flera.


Kring klockan 20.00 serverades middagen i Karl XI:s galleri.
Detta är en lite mer intim tillställning med ett hundratal inbjudna, jämfört med den stora banketten dagen före, med 1250 gäster.

Foto: Henrik Montgomery/TT