I september reste vår energiskt arbetande drottning till Berlin för att delta i seminariet Framing Childhood. Seminariet hölls i de nordiska ambassadernas Felleshus. På denna plats låg tidigare de svenska och finska legationerna som förstördes under andra världskriget. Då Berlin åter blev huvudstaden i det återförenade Tyskland kunde det gemensamma nordiska ambassadområdet invigas av kung Carl XVI Gustaf och de övriga nordiska statscheferna i närvaro av dåvarande tyske förbundspresidenten. Varje lands byggnad kännetecknas av material från det egna landet.

Ett gemensamt hus för de fem olika länderna är det så kallade Felleshuset med utställningsområde, auditorium och konferenssalar samt en restaurang.

Seminariet Framing Childhood i Berlin

H.M. Drottning Silvia / HM Queen Silvia of Sweden, foto: Peter Knutson, Kungahuset.se

Drottningen öppnade seminariet Framing Childhood och lyfte i sitt tal att de nordiska länderna har skänkt mycket uppmärksamhet åt barn och deras miljö och att den svenska reformpedagogen Ellen Keys insatser har varit bidragande till detta. År 1900 gav Ellen Key ut Barnets århundrade där hon lyfte fram barns rätt och möjlighet att få utvecklas enligt sin egen potential.

Därefter tog drottningen del av utställningen Barnets århundrade: Nordisk design för barn från 1900 till idag. I utställningen visas nordisk design, arkitektur och konst för barn. Ellen Keys banbrytande teorier om vikten av att främja barns kreativitet, utbildning och rättigheter löper som en röd tråd genom projektet.

Under kvällen hölls en ceremoni där drottningen tog emot Theodor Wannerpriset för sitt mångåriga sociala engagemang. Tysklands utrikesminister höll tal till drottningen under prisceremonin.

I sitt tacktal sa drottningen bl.a. att ”Vi har alla ett ansvar att skydda våra barn och våra äldre, lyfta deras rättigheter och ge dem bästa möjliga levnadsförhållanden, och vi bör ta varje tillfälle i akt att uppmuntra dem som tar sig an dessa viktiga frågor.

Att initiera initiativ, att starta en dialog, ge drivkraft, att få bollen i rullning kan ibland vara en långdragen process, ibland obekväm, men det är alltid värt besväret.”

Mentors stödprogram på Mainau

Därefter hastade drottningen vidare till familjen Bernadottes blomsterslott Mainau. Där invigde drottningen sin välgörenhetsorganisation Mentors stödprogram för unga flyktingar.

Det hölls en workshop där drottningen träffade tio ungdomar från Syrien och Afghanistan. De är alla mellan 14 och 16 år och kommer att få praktiskt stöd av en mentor under ett år med hjälp med språket, läxläsning och att träffa kompisar.

Grevinnan Bettina Bernadotte, som är chef för tyska Mentor, var imponerad över hur bra ungdomarna redan har lärt sig tyska och deras stora ambitioner.

Drottning Silvia grundade Mentor 1994. Idag finns stiftelsen i 70 länder och sedan starten har man nått 2,5 miljoner barn.

Childhood i New York

Några dagar senare reste drottningen och prinsessan Madeleine till New York för att delta i möten arrangerade av World Childhood Foundation.

Vistelsen inleddes med ett högnivåmöte i FN om de globala utvecklingsmålen och barns rättigheter. Mötet hölls i FN:s högkvarter på Manhattan.

FN:s utvecklingsmål antogs 2015 och utgör det viktigaste engagemanget för världens barn sedan antagandet av FN:s konvention om barnets rättigheter 1989.

Målet för högnivåmötet var att lyfta fram goda exempel där regeringar, akademier, det civila samhället och den privata sektorn sätter barn först och investerar i lösningar, liksom att diskutera hur man genom innovation och gemensamma åtgärder kan uppnå målen till 2030.

Drottningen talade under mötet och inledde med att påminna om att den 2 oktober är den internationella icke-våldsdagen och Mahatma Gandhis födelsedag. Gandhi som ofta talade om barn och förstod hur viktigt det är att skydda och investera i barn för att nå en hållbar fred.

Drottningen lyfte fram betydande framsteg som gjorts i arbetet för barns rättigheter, men påminde också om de stora utmaningar som kvarstår. Och att det enda sättet att stoppa våld, missbruk och utnyttjande av barn är att bryta tystnaden och att arbeta tillsammans.

Under seminariet presenterades olika projekt som Childhood stödjer. En organisation i en stad i Sydafrika hade växt fram ur en gemensam oro över ökat aggressivt beteende hos ungdomar, höga nivåer av skolk och tidigt avhopp från skolan. Initiativet syftar till att långsiktigt höja utbildningsnivån i samhället.

Childhoods samarbetspartner Safer Society tar fram en mjukvara som kan hjälpa polisen att i ett tidigt skede identifiera utsatta barn och misstänkta förövare på internet. Målet är att detta ska bli ett verktyg för polisen globalt.

Genom On the Right Tracks program utbildar Childhood Brasilien  lastbilschaufförer i frågor som rör sexuell exploatering med syftet att de ska skydda barnen istället för att utgöra en fara.

Under den tredje dagen i New York deltog drottningen och prinsessan

Madeleine i ett möte med World Childhood Foundation. Där träffades representanter för Childhoods fyra stiftelser i Sverige, Brasilien, USA och Tyskland för att utbyta erfarenheter och diskutera frågor som är gemensamma.

 

 

 

Bildtext: HM Drottning Silvia. Foto: Peter Knutson, Kungahuset.se

Ett gemensamt hus för de fem nordiska ambassaderna i Berlin är det så kallade Felleshuset.

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.