I slutet av sommaren nåddes vi av det glädjande beskedet att kungafamiljen utökats den 31/8 då prins Gabriel Carl Walther, hertig av Dalarna föddes. Prinsen är prinsparet Carl Philip och Sofias andra barn. Prins Gabriel har i enlighet med gällande successionsordning nummer sex i tronföljden.

Det sägs ibland att glädje och sorg går hand i hand. Samma dag mindes vi att det var tjugo år sedan Storbritanniens älskade Diana, prinsessa av Wales, gick bort under tragiska omständigheter.

En liknande händelse inträffade då prinsessan Birgittas make prins Johann Georg av Hohenzollern Sigmaringen avled den 2 mars 2016. Samma dag föddes ju kronprinsessparets andra barn prins Oscar.

Prinsessparet Madeleine och Christopher har också berättat att de väntar sitt tredje barn i början av nästa år.

Vi kan nu se fram emot fler högtidliga barndop och många söta bilder på de nya kungliga barnen.

Många svenskar ville hylla vår populära kronprinsessa i samband med hennes senaste födelsedag. Under våren uppmanade vi medlemmarna att lämna ett bidrag till vår insamling. Alla belopp, större eller mindre, välkomnades. På kort tid inflöt en strid ström av gåvobelopp.

Det var med stor glädje som Rojalistiska Föreningen kunde överföra 50.000 kr till Kronprinsessparets stiftelse, vars mål är att främja god hälsa och motverka utanförskap bland barn och unga i Sverige.

För kännedom översändes även en förteckning över givarna till kronprinsessan. Läs kronprinsessans tack för alla gratulationer på hovets hemsida.

Vad driver republikaner? Frågan slog mig då jag besökte ett öppet möte i Stockholm dit Bertil Ternert, förre informationschefen vid hovet, hade inbjudits. Det var en samling deltagare med dystra miner. Atmosfären i rummet andades okunskap och möjligen en del avundsjuka. Jag tror att Ternert också kände stämningen då han skickligt inledde sitt anförande med att han var uppvuxen i Ådalen långt från de kungliga gemaken. Under den efterföljande frågestunden svarade han diplomatiskt och korrekt. Min känsla var att de flesta inte fick det bränsle för sin aggression mot monarkin som man troligen hoppats på.

 

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig