Andreas Norlén bloggade om monarkin apropå prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. Han skrev bl.a: Om man är monarkist eller republikan kan bli en fråga som avgörs av vad man uppfattar att monarkin symboliserar.
De mer inbitna, kulturradikala republikanerna ser kungahuset som en symbol för överhet och svassande, förlegade värderingar och för ett historiskt arv som vi borde skämmas för.
Stöder man monarkin ser man tvärtom monarkin som en symbol för nationell sammanhållning i Sverige som Sverige är idag och för en förankring i den historia som är just vår och som, på gott och ont, har format våra dagars Sverige. PJ Anders Linder formulerade härom året svagheten i den republikanska synen med påpekandet att republikanerna skäller på en monarki som inte längre finns. Dagens svenska monarki är inte mästrande, översittaraktig och mallig. Republikanerna angriper Marie Antoinette, men hon finns inte längre bland oss.
Visst håller kungahuset på formerna – det ska vara pompa och ståt och vissa ritualer – men det innebär inte att kungen är en gamla tiders översittarkung av Guds nåde. Redan kungens valspråk – ”För Sverige i tiden” – andas en insikt om att monarkin, för att förbli relevant och accepterad i ett Sverige som förändras snabbt, måste följa med sin tid.
Kungahusets medlemmar framstår som i hög grad medvetna om att folket har höga förväntningar på dem som ledande nationella symboler. Om de säger något fel eller på annat sätt inte är allmänheten till lags vet de att kritiken kommer snabbt och ofta är tämligen skoningslös.
Det är på många sätt snarare folket – journalister, medborgare som twittrar och andra – som beter sig översittaraktigt mot kungahuset än tvärtom. I dagens Sverige är det inte kungen som ställer krav på undersåtarna, utan medborgarna som ställer krav på sin statschef. Det är sett över det historiska förloppet en sund och bra utveckling, men det undergräver onekligen republikanernas skall mot det påstådda kryperiet för kungligheterna
Andreas Norlén är medlem i RojF, Riksdagman
och Konstitutionsutskottets ordförande
Omslagsfoto:
Foto: Bengt Nyman [CC BY 2.0)], via Wikimedia Commons