Varför blev det en statybild av Birger Jarl på detta nummers omslag? Han var visserligen inte kung men en mycket intressant person då han som jarl, och genom viktiga handlingar och beslut, anses vara den som lade grunden för en stark kungamakt i Sverige. Jag tycker också att det är beundransvärt att han redan på 1200-talet bl.a. stiftade lagar om hem-, kvinno-, tings- och kyrkofrid.

Med hjälp av vår styrelsemedlem Ulrika Odsäter påbörjar vi nu en artikelserie om Sveriges kungliga historia. Vi börjar med det som kommit att kallas för Bjälboätten då Birger Jarl hade sin maktbas i Bjälbo.

En annan intressant artikel beskriver vår kungs franska härstamning och att den är längre och djupare än man i allmänhet tror. Vi får också veta att namnet Leonore även tidigare förekommit bland kungens franska anmödrar.

Hösten har gjort sitt intåg och efter sommarsemestern, med Solliden som bas, har kungafamiljen återvänt till Stockholm. Prinsessan Estelle har börjat i skolans 1:a klass vilket måste vara en spännande upplevelse för henne. Övriga familjemedlemmar har redan kalendrarna fulla med åtaganden.

För drottningen innebär det åter några utlandsresor. Först till Mainau och Lindau för aktiviteter med Mentor Tyskland och därefter till Heidelberg där drottningen inviger Childhood Haus Heidelberg. Drottningen åker sedan till Bensheim för att ta emot Karl Kübel-priset för sitt engagemang för utsatta barn. Prissumman 25.000 Euro går till stiftelsen Word Childhood Foundation.

Åter i Stockholm väntar kungafamiljens närvaro vid, och kungens öppnande av, riksmötet. Detta sker ju numera i Riksdagshuset men nog hade det varit mycket högtidligare om det skedde i Rikssalen på Stockholms slott. Rikssalen är ju byggd för detta ändamålet.

Efter audienser och många andra uppdrag blir det åter en Sverigemiddag. Inbjudna gäster brukar vara representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges olika län samt dess landshövdingar. Detta är kungafamiljens sätt att uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.