Ur Rojalisten nr 3 2017

Marocko är en konstitutionell monarki där kungen har stor makt. Landet har ett folkvalt parlament, men det är kungen som har den yttersta makten och kan styra via dekret. Tryckfrihet och yttrandefrihet är garanterade i lagen men är i praktiken begränsade. 

Kungen utser statsminister och övriga ministrar samt medlemmar till högsta domstolen.

I slutet av 2011 genomfördes ett val efter att marockanska folket tidigare röstat för en ny konstitution där kungens makt begränsas. Nu är det regeringens chef som styr och det är parlamentet som stiftar lagar. Den nya konstitutionen omfattar en rad fri- och mänskliga rättigheter med bland annat yttrandefrihet, ungdomsrättigheter, kvinnorättigheter och rätten för demonstration, pluralism och respekt för mångfald.

Regeringen är ansvarig inför parlamentet. Marocko anses vara ett av de liberala och demokratiska länderna i arabvärlden.

Utvecklingen när det gäller respekten för de mänskliga rättigheterna i Marocko har under de senaste åren varit positiv på flera områden, inklusive genom den reviderade konstitutionen, men mycket arbete återstår.

Alaouitedynastin

Denna kungaätt har regerat Marocko sedan 1666. Under åren 1912 – 1956 dock under franskt protektorat. Sedan självständigheten från Frankrike 1956 har landet styrts av tre kungar.

  • Muhammed V 1956 – 1961
  • Hassan II             1961 – 1999
  • Muhammed VI    1999 –

Den kung som främst format landet är Hassan II, som styrde i nästan fyra decennier efter självständigheten.

Den marockanska staten är av gammalt datum även om kungaätter och gränser har varierat kraftigt genom åren. En muslimsk kungamakt uppstod i Marocko redan för drygt tusen år sedan och axlade manteln som ”amir al-muminin” eller de troendes befälhavare. Denna titel sägs annars främst ha använts av profeten Muhammad och de muslimska kaliferna.

Landet införlivades aldrig med det Osmanska imperiet men koloniserades däremot i början av 1900-talet gradvis av de europeiska kolonialmakterna Frankrike och Spanien. Landet förde en lång kamp för att bli självständigt från Frankrike och blev det 1956, varvid även Spanien gradvis släppte sina områden. Den internationella staden Tanger återlämnades till Marocko samma år.

Sveriges förbindelser med Marocko inleddes 1763 då länderna ingick ett freds-, handels- och sjöfartstraktat. Med anledning av avtalet etablerade Sverige konsulär närvaro i landet och sedan 1958 har Sverige diplomatiska förbindelser med det självständiga Marocko.

Marocko är en viktig exportmarknad för Sverige och ett antal större svenska företag finns etablerade i landet. Sverige exporterar framförallt verkstadsprodukter, trävaror och papper till Marocko.

Sverige har ett begränsat utvecklingssamarbete med Marocko inom ramen för den regionala samarbetsstrategi för Mellanöstern och Nordafrika som regeringen antog i september 2010. Det regionala stödet syftar till att främja respekten för de mänskliga rättigheterna, stödja ett hållbart nyttjande av gränsöverskridande vattenresurser, samt verka för ekonomisk integration.

Bildtext:
Kung Muhammed VI med hustrun Prinsessan Lalla Salma

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.