Lictensteins statsvapen

Reseberättelse från RojFs resa med kungliga förtecken till Alpländerna i augusti 2024

Resans första dag 12 aug: Svettigt i Schweiz, ösregn i Österrike

En glad grupp bestående av 20 förväntansfulla rojalister samt den entusiastiska och kunniga reseledaren Gloria Andersson, Experience Transsylvania, möttes på flygplatsen i Zürich sent på kvällen den 12 augusti och åkte direkt till en liten alpstugeliknande restaurant i närheten av flygplatsen för att inta middag. Det var en het sommarkväll, runt 30 plusgrader, och åskan kunde anas i fjärran. Trots det satte vi oss i alpstugans trädgård och blev serverade ”Alprösli”, en cocktail av mousserande vin ochsirap gjord på rosor, vid sidan av middagen.

Vältajmat till efterrätt flyttade vi in i salongen, då molnen och åskan tydligt gjorde sig påminda. Det var ett bra beslut, då ett raskt sommarregn började som när vi väl var i bussen övergick i skyfall. Vi åkte med bussen vidare till den lilla österrikiska staden Feldkirch, nära såväl Schweiz, Tyskland och Liechtenstein.

Vi inkvarterades för fyra nätter på det charmiga Hotel Bären med många dekordetaljersom påminde om den österrikiska kejsarfamiljen,kejsare Franz Josef av Habsburg.

Resans andra dag 13 aug:

Staden Feldkirch – knutpunkt mellan fyra länder Vi började dagen med en guidad stadspromenad i Feldkirch, tillsammans med lokalguid, vars berättelser på tyska översattes till svenska av vår kunniga och språkbegåvade reseledare.

Feldkirch ligger vackert vid Alpernas fot i regionen Vorarlberg, vid floden Ill, i korsvägen mellan Österrike, Tyskland, Schweiz och Liechtenstein. Redan under medeltiden insåg Greve Hugo av Montfort, stadens grundare, det förmånliga läget. Vi följde hans exempel och slog läger precis här, varifrån vi lätt kunde nå alla våra resmål på denna resa.

Efter den spännande rundturen i Feldkirch, då vi fick lära oss mycket om staden, om regionen, korsriddare, Gustav II Adolfs armé som marscherade in i staden, samt huruvida Habsburgarna och furstarna av Liechtenstein påverkade området, fick vi fritid för egna strövtåg och upptäckter i den mysiga lilla staden.

Resans tredje dag 14 aug:

Grevligt möte på blomsterön Mainau

För många resenärer var besöket på Mainau resans höjdpunkt. En paradisö i Bodensjön, återskapad av greve Lennart Bernadotte, barnbarn till svenska kungaparet Gustav V och drottning Viktoria, idag väl förvaltad av hans fem barn i andra äktenskapet, varav de två äldsta, Bettina och Björn, båda är verkställande direktörer och leder det stora arbetslaget på Mainau. Genom trädgårdsplanering, passion och hårt arbete lyckades Lennart Bernadotte tillsammans med sin fru Sonja skapa en fantastisk oas av lugn, skönhet och biologisk mångfald mitt i Bodensjön, mellan Tyskland och Schweiz.

Vi blev serverade den klassiska ”Kaiserschmarrn” i slottscaféet och överraskades av ett grevligt besök: vi fick äran att träffa ingen mindre än greve Björn Bernadotte, Lennarts äldsta son. Hans spontanitet, vänlighet och härliga personlighet fick oss rojalister känna oss varmt välkomna i grevefamiljens hemmiljö. Vi fick därefter den unika möjligheten att under sakkunnig guide besöka Mainaus slott under en privat rundtur.

På eftermiddagen åkte vi båt över Bodensjön till en vingård ägd av en bayersk familj. Här blev vi välkomnade med mousserande vin, följt av vinprovning och middag. Efteråt stannade vi vid Lennart Bernadotte Haus i Lindau, där RojFs styrelseledamot Per-Eric Lindgren berättade om Stiftelsen Lindau Nobel Laureate Meetings viktiga arbete. Lennart Bernadotte Haus är stiftelsens säte.

Resans fjärde dag 15 aug:

Helgdag och Liechtensteins nationaldag

Denna dag firas Liechtensteins nationaldag, men också Jungfru Marie himmelsfärd i de flesta katolska länderna. Några av våra resenärer följde lokala seder och deltog i förmiddagens festhögmässa i Feldkirch domkyrka, förgylld med klanger av Haydns Missa Brevis i F-dur. Efteråt fick vi en liten symbolisk souvenir i form av en elegant penna med Liechtensteins flagga, av vår omtänksamma reseledare Gloria, innan vi gav oss ut på utflykt med lokalbuss till furstendömet Liechtenstein, endast 20 km från vårt hotell.

Vi inledde dagen nationaldagsfirandet med att lyssna till festlig marschmusik vid torget i Vaduz. Vi såg en intressant dokumentärfilm om Vaduz furstliga slott, som är privatresidens för Liechtensteins furstefamilj.

Under den färgglada folkfesten i Vaduz lyssnade vi på när Hans furstliga höghet arvprins Alois intervjuades. Vår grupp fick äran att få besök vid vårt bord av självaste arvprinsen Alois. Några av resenärerna såg senare även hela furstefamiljen inklusive fursten, Hans Adam, Alois far och Huset Liechtensteins statsöverhuvud, gå förbi i folkvimlet.

Festligheterna avrundades med trerätters middag på restaurangen Adler i Vaduz, där vi fick en lugn och sval matsal efter ännu en het och händelserik dag, efter att vi sjöng Liechtensteins nationalsång på tyska.

Alla var trötta sent på kvällen men vi orkade ändå stanna kvar och se på Liechtensteins berömda fyrverkerier, som avslutade national dagsfirandet. Vi fick ta en rask uppförsbackes promenad för att hitta vår buss.

Resans sista och femte dag den 16 aug:

Äventyr i Zürich

Vi lämnade Feldkirch i riktning Zürich. På vägen hade vi en kort bensträckare med fantastisk panoramautsikt mot Alperna och Walensjön: en typisk idyllisk schweizisk farm med betande kor: tyvärr var kossorna uppe på ”almarna” på sommarbete men vi nöjde oss med det underbara landskapet.

I Zürich tog vi en kort orienteringspromenad och fick värdefulla tips av Per-Eric Lindgren som känner till staden väl. Vi besökte Grossmünster, domkyrkan med anor från 800-talet som sägs vara grundad av Karl den Store, skapare av det tysk-romerska riket, kallad ”Europas far”. Vi såg Karl den Stores staty i kyrkans krypta (dock är kungen inte begravd här, utan i Aachen).

Vi fick tid för egna strövtåg i den fina staden vid klarblåa floden Limmat, och fick uppleva spänning och äventyr med bussens bagageutrymme som blockerades på grund av ett elfel precis innan transfern till flygplatsen.

Vår lugna och kompetenta reseledare Gloria hanterade situationen på ett mycket professionellt vis. Bussbolaget hanterade situationen mycket effektivt och skickade en annan buss samt en mekaniker som öppnade bagageutrymmet och räddade alla våra tillhörigheter i tid innan flygets avgång.

Vi uttryckte alla resedeltagare ett mycket stort och hjärtligt tack till vår engagerade reseledare Gloria Andersson som hade förmåga att skapa god gemenskap med empati och värme, i gruppen allt med en humoristiskt glimt i ögat.

Efter intensiva och roliga dagar tillsammans med likasinnade medresenärer var vi glada och nöjda på väg tillbaka till Sverige. Vi säger alla ”Danke und Tschüssli” till 4-Länder-Hörnan: Österrike-Tyskland-Liechtenstein-Schweiz!

Foto: Lichtensteins stora riksvapen, Wikipedia.

Mer om Lichtenstein kan du läsa här:
https://www.rojf.se/artiklar/furstendomet-liechtenstein/