Porträtt av Katarina Jagelonica

Rojalistiska föreningens medlemmar hade det stora nöjet att få lyssna till ett mycket intressant föredrag om Vasarna i Vadstena i april i år. 

Jag hade dessutom glädjen att få träffa Eva Mattsson i Vadstena i somras för en intervju där Rojalistiska Föreningen fick veta mer om Eva, hennes författarskap och passion för historia, natur och människor. 

Den passionen och Evas kreativitet ledde till att hon kände att hon ville pröva på om hon kunde ägna sig och försörja sig på att berätta om historien; genom att skriva böcker, i monologform, genom guidning och föredrag.  

Eva som började sin yrkesbana för 40 år sedan genom att ta en socionomexamen med förvaltningsinriktning, som kan liknas vid dagens examen från ett ekonomiprogram. Utbildningen ledde till att Eva, mellan 1983-2006, arbetade inom både privat som offentlig sektor. Hon hade olika uppdrag bland annat som penningmäklare på Danske Bank, VD för Linköping Konsert & Kongress samt som direktör för Innovision på Eon i Malmö. 

Eva hade även chefsroller inom dessa uppdrag. Dock kom en dag när Eva av olika anledningar började känna att energin saknades och att det var dags att utveckla sig själv. Så Eva sa upp sig och startade en konsultfirma. 

Började studera 
Där och då, 2006, var det inte helt självklart vilken ny inriktning Eva skulle ha men hon började med att studera konstvetenskap, kommunikation och historia och 2010 erhöll Eva därför en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap och under 2012 en masterexamen. 

Med dessa akademiska kunskaper kombinerat med en stor nyfikenhet på historien och dess starka profiler ägnar sig Eva idag åt att arrangera historiska vandringar i Vadstena, där Eva bor sedan 2008. Hon är även guide på Vadstena Slott. Dessutom levandegör hon även historien genom att uppföra historiska förställningar i monologform om Katarina Jagelonica och hennes liv på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott. Till detta kan också tilläggas att Eva håller historiska föredrag. 

Kommit drottning Katarina Jagelonica nära 

Eva, som specialiserat sig på 1500-talet, har kommit drottning Katarina Jagelonica mycket nära och alla kunskaper Eva har om 1500-talet och Katarina Jagelonica resulterade i boken Furstinnan som utkom 2018. Målet var aldrig att berätta historien ur ett kvinnoperspektiv, utan det har bara fallit sig så säger Eva som också menar att hon ville berätta något som ännu inte var berättat. 

Boken är den första biografin som skrivits om Katarina Jagelonica. Undertecknad kan verkligen rekommendera den. Den ger en mycket intressant inblick i Katarinas liv och när jag läste den kände jag som att jag förflyttades tillbaka i tiden och att jag kom Katarina och hennes samtid, så nära. 

Det är inte bara jag som tycker att boken är väldigt intressant, den har legat på 10-i-topplistan över bäst säljande böcker i Litauen under en lång tid, där Eva både varit på bokmässa och hållit föredrag på Litauiska universitet. Tack vare det är Eva lite av en kändis i Litauen och berättar att det var en stolt stund när hon såg sig själv på storbild med reklam för sin bok. 

Att få arbeta som kulturproducent, guide och författare är det bästa av tre världar tycker Eva och hennes brinnande intresse för detta märks så tydligt också när hon håller föredrag men även under vår pratstund på innergården på Vadstena slott. Tänk att få resa tillbaka i historien varje dag men även att det hela tiden finns nytt att upptäcka och att sedan att få berätta detta både direkt till åhörare eller via böcker, det är mycket energigivande säger Eva med entusiasm. 

Bok nummer två 
Våren 2024 kom Evas andra bok ut, Vasarna i Vadstena. Även den en mycket intressant bok som handlar om familjen Vasa, deras öden och äventyr, med utgångspunkt från Vadstena. 

Det var också den boken som låg till grund till föredraget som Eva höll för Rojalistiska Föreningen i våras. Att Vadstenaborna är stolta över Eva och att hon sätter ljuset på historiens vingslag i Vadstena, går det inte att ta miste på om man är på besök där. Boken Vasarna i Vadstena finns till försäljning på flera ställen i staden, och inte bara i boklådor utan jag såg den även på bland annat i livsmedelsbutiker. 

Evas historiska intresse sträcker sig över flera historiska områden allt från idéhistoria, konstvetenskap och kronologisk historia men även till dräkthistoria och den betydelse som att verkligheten i de allra flesta fall överträffar 

dikten. Och för Eva är det viktigt att berätta om olika sidor och delar av historien i allmänhet och om olika historiska personer i synnerhet, oavsett tid och kontext. 

Syns i media 
Eva har även medverkat som historisk expert i P3 Historia. Vill man höra detta så kan man söka på SR-Play efter avsnitten med Eva som heter ”Katarina Jagelonica – Vasadrottning i nöd och lust”, ”Johan III – krig, intriger och en mördad bror” samt ”Heliga Birgitta – medeltida maktspelerska” 

Vill man följa Eva på sociala medier har hon en Facebook-sida som heter Eva Mattsson/Bring to life. Bring to life är namnet på Evas företag så hemsidan hittar man på bringtolife.se 

Evas böcker finns att beställa på Bokus och Adlibris men dessutom erbjuder Eva Rojalistiska Föreningens medlemmar möjligheten att få köpa hennes böcker med en personlig hälsning. Detta görs genom att man skickar ett mail till Eva på eva@bringtolife.se 

Dessa böcker är fantastiska presenter både till födelsedag och till julklappar men även som en gåva i stället för en blomma till någon historieintresserad värd och/eller värdinna. 

När jag frågar om framtiden säger Eva lite hemlighetsfullt att hon börjat skriva på en ny bok, men hon vill inte ange vilken än. Det gör ju att vi som läsare har något nytt att, med spänning, se fram emot. 

Rojalistiska Föreningen hoppas att få välkomna Eva till fler event och föredrag i framtiden och tackar återigen för föredraget i april, de fantastiska möjligheterna att få köpa böckerna med hälsning samt att jag tackar för en mycket trevlig pratstund på Vadstena slott, där vårt samtal kom att handla om både nutid och dåtid, om intressanta personer och skeenden genom i historien och glädjen i att få komma historien nära.  

Ulrika Odsäter

Foto: Bernadottebibliotekets arkiv