Husaby kyrka, belägen i Västra Götalands län, Götene kommun, är en historiskt betydande byggnad med anor från 1000-talet. Kyrkan är känd för sitt unika trippeltorn i romansk stil, vilket är inspirerat av karolingisk arkitektur och är unikt i Sverige. Kyrkan brukar benämnas som den första domkyrkan i det kristna Sverige och det första biskopssätet enligt Västagötalagen.
Det centrala tornet, flankerat av två smäckra rundtorn, tjänade ursprungligen som försvarsverk. Husaby kyrka har en rik historia som Sveriges första biskopskyrka, och det var här som kung Olof Skötkonung, enligt legenden, döptes av den engelske missionsbiskopen Sigfrid, vilket gjorde honom till Sveriges förste kristne kung.
Kyrkans interiör är lika imponerande som dess exteriör, med takmålningar från 1300-talet som återupptäcktes och restaurerades 1901. Dessa målningar hade överkalkats på 1700-talet men togs fram igen och målades om med scener ur Jesu liv. Kyrkan har också bevarat sin ursprungliga ambo, en predikstol från den katolska tiden, och en biskopsstol från 1200-talet, som är Sveriges äldsta bevarade möbel. Altaret i kyrkan är från 1200-talet och pryds av en altartavla skänkt av Magnus Gabriel de la Gardie år 1671.
Intill kyrkan finns S:t Sigfrids källa, där Olof Skötkonung enligt traditionen döptes, detta gör honom enligt legenden till den första kristna kungen i Sverige. Bredvid kyrkan finns ruinerna av en biskopsborg från 1480-talet. Husaby kyrka är inte bara en plats för andakt utan också ett viktigt kulturellt och historiskt landmärke som fortsätter att fascinera besökare och forskare med sin rika historia och arkitektur. Kyrkan är ett populärt besöksmål på Kinnekulle som är väl värt den lilla omvägen från riksvägen mellan Mariestad och Lidköping om man är historiskt intresserad. Kyrkan, dess historia och omgivningar leder ständigt till nya upptäcker och så sent som 2023 inleddes den senaste arkeologiska undersökningen av kyrkans västra torn och området runt kyrkan i jakt på den kungsgård som legat här.
Kyrkans centrala del i vår kungliga historia och i Svenska kyrkans historia gjorde Husaby till den självklara platsen att fira Svenska kyrkans 1000-års jubileum år 2000. Utanför kyrkan restes den så kallade Tusenårsstenen för att markera detta jubileum.
Husaby kyrkas arkitektur är en fascinerande blandning av historiska stilar som speglar dess långa och rika historia. Det mest framträdande draget är det distinkta västverket med sitt centrala rektangulära torn som flankeras av två mindre rundtorn, vilket är inspirerat av karolingisk arkitektur och är unikt i Sverige. Denna konstruktion tjänade ursprungligen som ett försvarsverk under tidig medeltid. Den första kyrkan på platsen var en stavkyrka från 1000-talet, till vilken tornet byggdes. Stavkyrkan ersattes sedan i början av 1100-talet av det nuvarande långhuset i sten med ett kor och absid i romansk stil.
Interiören ger en färggrann inblick i kyrkans historiska och religiösa betydelse. Kyrkans valv och dess målningar, tillsammans med den bevarade ambons och biskopsstolens placering, vittnar om Husaby kyrkas centrala roll i Sveriges kristnande och dess tidiga kyrkliga liv.
En av de mest fängslande legenderna om Husaby kyrka är berättelsen om kung Olof Skötkonung, Sveriges första kristne kung, och hans dop. Enligt traditionen ska kungen ha döpts av den engelske missionären Sigfrid i en helig källa, känd som S:t Sigfrids källa, belägen i närheten av kyrkan. Det finns dock olika teorier om var detta historiska dop faktiskt ägde rum, då andra källor i området också har pekats ut som möjliga dopplatser. Denna legend är inte bara en berättelse om kristendomens ankomst till Sverige utan även en skildring av kyrkans centrala roll i landets tidiga historia. Det är en legend som fortsätter att inspirera och fascinera besökare och historieintresserade till denna dag.
Foto: Svenska kyrkan, Götene pastorat.