Söndagen den 16 december invigde Kungen ryttarstatyn över Karl XIV Johan på Slottsbacken. Efter 164 år vid Slussen har statyn nu, året då ätten Bernadotte suttit 200 år på Sveriges tron, fått en ny placering på Slottsbacken. Invigningen skedde till toner av musik som ursprungligen komponerades för 1854 års statyavtäckning. Efter invigningen bjöd kungen in till Öppet slott med besök i Bernadottevåningen.

Karl XIV Johans ryttarstaty

I närvaro av Drottningen, Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia invigde Kungen statyn över sin anfader. Ryttarstatyn var tidigare placerad på Karl Johans torg men på grund av den stora ombyggnationen av Slussen har Bengt Erland Fogelberg skulptur nu fått en ny plats.

I samband med flytten har statyn också fått en ny sockel i granit samt tillagda inskriptioner för att markera att ätten Bernadotte i år suttit 200 år på den svenska tronen.

Den första invigningen av statyn ägde rum den 4 november år 1854, på dagen 40 år efter föreningen av Sverige och Norge. På slaget tolv anlände kung Oskar I till häst, med prinsarna Oskar och August. Kungen höll tal till sin far, i närvaro av drottning Josefina, änkedrottningen Desideria, kronprinsessan Lovisa och prinsessan Eugénie och därefter avtäcktes statyn. Sångare och musikkår var på plats och salut sköts från örlogsfartyg som ankrat utanför Skeppsholmen. På kvällen gavs middag på slottet för fler än sjuhundra personer. Festligheterna avslutades på Kungliga Operan.

Kungens tal

Ers Majestät, Eders Kungliga Högheter, Ers Excellens, Mina damer och herrar.

I år är det 200 år sedan kronprins Karl Johan, född Jean Baptiste Bernadotte, steg upp på den svenska tronen som kung Karl XIV Johan.

Detta har vi uppmärksammat på olika sätt under det gångna året. Och det är en stor glädje för mig att i dag få inviga hans staty på dess nya plats, här på Slottsbacken.

Efter 164 år vid Slussen är Karl Johan nu tillbaka vid det slott där han levde och verkade.

Han var i grunden militär, skolad i krig. Men sina viktigaste insatser gjorde han i fredstid: Som kronprins och kung var han med och byggde upp det Sverige som utarmats av krig. I det arbetet lades också grunden till mycket av det välstånd som präglar vårt land i dag.

Och det vi ser här är alltså den då nyvalde kronprinsen som anländer till Stockholm år 1810. I sin utsträckta högra hand håller han en fältmarskalkstav. Och förlagan till den kan man faktiskt se i Bernadottevåningen härinne på slottet, som vi strax kommer att öppna portarna till. Då är ni alla hjärtligt välkomna in!

Efter Karl Johans bortgång, år 1844, meddelade Oskar I att han avsåg resa en ryttarstaty över sin far. Uppdraget gick till konstnären Bengt Erland Fogelberg och tio år senare avtäcktes statyn vid en högtidlig ceremoni vid Slussplan – senare omdöpt till Karl Johans torg.

Nu, i och med ombyggnaden av Slussen, har vi fått anledning att inviga den igen. På en ny plats och en ny sockel.

Och det finns faktiskt en liten geografisk finess med just denna placering: Vi har ju Gustav Vasas staty väster om slottet, utanför Riddarhuset. I norr, vid Operan, står Gustav II Adolf. Och i öster, härnere på Skeppsbron, står Gustav III.

Nu har Karl Johans staty flyttats från Slussen hit till Slottsbacken. Och därmed vaktas slottet även fortsättningsvis av en regent i varje väderstreck. Det tycker jag känns bra!

Då återstår bara för mig att förklara Karl XIV Johans ryttarstaty på Slottsbacken invigd!

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.