Ur Rojalisten nr 4 2018
Malaysia är en federal konstitutionell valmonarki. Landet består av de tidigare brittiska besittningarna på Malackahalvön och norra Borneo. Malaysiagränsar på Malacka till Thailandi norr och Singaporei syd, samt på Borneo till Indonesieni syd och öst samt mot Brunei.

Singapore som ursprungligen ingick i federationen bröt sig ur denna 1965.

Enligt den reviderade författningen från 1957 är Malaysia en federativ, konstitutionell monarki och en parlamentarisk demokrati. Statschef är en kung som kallas för Yang di-Pertuan Agong. Kungen utses för fem år av och bland landets nio staters sultaner. Det finns ytterligare fyra stater som har ordinarie guvernör. Dessa deltar dock inte i valet av statschef. 

Kungens makt har med tiden begränsats. Rollen är till stor del ceremoniell sedan en ändring av konstitutionen 1994.Sultanerna som grupp har dock ännu ett visst inflytande, i t.ex. religiösa och konstitutionella frågor.

Statschefens flagga

Sedan 2016 är det sultanen av Kelantan som är kung Muhammed V.

Malaysias historia

Utanför Malackahalvön möts sydost- och sydvästmonsunen. Forna tiders segelfartyg på väg mellan Indien och Kina tvingades ofta stanna till i dessa farvatten i väntan på att vinden skulle vända. Malajerna fanns redan på Malackahalvön när indiska och kinesiska handelsmän kom dit för ungefär 2000 år sedan. 

Från 600-talet och flera århundraden framöver dominerades området av det hindu-indonesiska Srivijaya-riket, som hade sin bas på Sumatra. Islam kom på 1300- och 1400-talen med missionärer från Indien.

Malackahalvöns moderna historia brukar räknas från början av 1400-talet då en javanesisk prins grundade Malacka, som blev en viktig hamnstad. Malackasultanatet utsträckte sin kontroll till större delen av halvön genom ett system av vasallstater. 

Upprepade ockupationer av portugiser, holländare, britter och japaner har under de senaste århundradena präglat området. 

År 1511 erövrades huvudstaden Malacka av portugiserna och 1641 av holländarna. 

Från slutet av 1700-talet strävade britterna efter att kontrollera handelsvägen till Kina genom Malackasundet. Ön Penang blev 1786 ett handelscentrum under brittisk kontroll. 1795 erövrade britterna Malacka och 1819 fick brittiska Ostindiska kompaniet tillstånd av sultanen av Johore att grunda en ny handelsstad, Singapore. De tre frihandelsstäderna Singapore, Malacka och Penang bildade British Straits Settlements.

Under det brittiska styret hade flera sultanat länge ett stort mått av självstyre. 1896 sammanfördes fyra sultanat till en administrativ enhet, Malayas federerade stater, med Kuala Lumpur som huvudstad. Malaya blev benämningen på de brittiskdominerade delarna av Malackahalvön, utom Singapore.

På ön Borneo hade sultanen av Brunei 1841 installerat en brittisk äventyrare som den förste av de vita rajor som skulle styra Sarawak i över ett århundrade. Senare skaffade sig brittiska Borneo Company kontroll över Sabah. Först 1946 blev Sabah och Sarawak brittiska kronkolonier.

På 1840-talet upptäckte britterna att det fanns stora fyndigheter av tenn på Malackahalvöns västkust. Eftersom lokalbefolkningen inte ville arbeta i gruvorna uppmuntrade malajiska härskare britterna att rekrytera arbetare från södra Kina. Malaya ryckte snart fram som en av världens ledande producenter av tenn och senare också gummi. Till gummiplantagerna hämtades arbetare från Indien och Ceylon, nuvarande Sri Lanka. Malajerna hamnade i viss mån utanför det moderna ekonomiska livet.

Kring nyåret 1942 invaderade Japan Malaya och Singapore. Britterna flydde, medan de malajiska härskarna i stor utsträckning valde att samarbeta med japanerna. Endast en del kineser, som upprörts av rykten om japanernas brutala framfart i Kina, försökte på allvar motstå ockupanterna. Kineserna blev därför den folkgrupp som led värst under den japanska ockupationen.

Sedan den brittiska administrationen återinsatts 1945 ville britterna bilda en unionsstat av Malaya med lika rättigheter för alla landets folkgrupper. Den malajiska eliten ogillade dessa planer och bildade året därpå partiet UMNO, United Malays National Organisation, och tog upp förhandlingar med britterna.

1948 blev Malaya en federation, med vissa privilegier för malajerna inskrivna i författningen. Formellt utgick all makt från sultanerna. I federationen ingick inte Singapore, Sabah eller Sarawak, som förblev separata kronkolonier.

Många kineser var bittra över att inte få bli fullvärdiga medborgare. Det kinesiskt dominerade kommunistpartiet inledde ett gerillakrig mot britterna och mot federationen. Kriget var i praktiken slut då Federationen Malaya fick sin fulla självständighet 1957, men först 1990 gav den sista gerillagruppen upp kampen.

Malaysia är idag ett riktigt tropiskt paradis med underbara stränder, klarblått vatten, sol och behagliga temperaturer året runt. Malaysia är som resmål på många sätt likt sin granne Thailand, men erbjuder fortfarande fler områden som är mycket mindre exploaterade. Här kan man verkligen hitta sin öde ö.

Flaggan

Malaysias flagga

Den malaysiska flaggan som infördes 1963 symboliserar med sina fjorton ränder fjorton uddar på stjärnan landets ursprungligen fjorton stater. Flaggan har inte förändrats efter att Singapore gick ur federationen.

Halvmånen och stjärnan representerar Islam, den officiella religionen. Det blå fältet symboliserar det malajiska folkets enhet. Den gula färgen hos halvmånen och stjärnan är en kunglig färg som symboliserar delstaternas ledare. Rött symboliserar mod och vitt symboliserar renhet.

Vapnet

Malaysias statsvapen

Nio riken inom förbundsstaten är monarkier vilket visas av den gula färgen i riksvapnet. Halvmånen och stjärnan representerar islam. På skölden syns fem malajiska knivar och de olika staternas emblem. Under de två tigrarna som håller skölden står landets valspråk “Enighet är styrka”.

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.