Ordföranden har ordet

Under hösten har vi upplevt den nya minoritetsregeringens stapplande försök att hitta formerna för hur dess idéer skall kunna vinna gehör i riksdagen. Kungen berörde försiktigt detta i sitt jultal genom att konstatera att vi har ett läge där den parlamentariska framtiden kan te sig osäker. Vid den tiden trodde vi också att extra val skulle behövas. Jag kommer osökt att tänka på det gamla citatet ur folkskolans läsebok ”All vår början bliver svår, bättre går det år från år”.

Bättre än någonsin känns det också tryggt att ha en monark som statschef och att slippa onödiga och kostsamma återkommande val av ny statschef. Vem vet hur det skulle kunna sluta.

Vid jultid var det också tio år sedan den stora tsunamikatastrofen. Vi minns hur den dåvarande regeringen stod handfallen och hur Hovet fick ta ett eget initiativ för att kungen skulle kunna informeras. Kungen har nyligen i en intervju fått frågan om han kritiserade regeringen för dess oförmåga att hantera krisen. Det ville kungen inte göra men han betonade att det är viktigt att ta ett ansvar och att det gäller oss alla. Kungens och hela kungafamiljens agerande och stöd för de drabbade och deras anhöriga betydde mer än många av oss kan ana.

Statsbesök är en återkommande viktig uppgift för kungaparet. Under kungens regenttid har ett 80-tal statsbesök avlagts i utlandet och kungaparet har varit värd för ett 60-tal statsbesök som utländska statschefer avlagt i Sverige.

Monarkimotståndare vill ofta göra gällande att det är betydelselöst och otidsenligt med kunglig pompa och ståt trots att det finns många inom t.ex. det svenska näringslivet som vittnar om motsatsen

Efter det senaste statsbesöket i Frankrike skriver Sveriges ambassadör m.fl. i en debattartikel i en svensk kvällstidning bl.a. ”Att kalla statsbesök otidsenliga är att visa okunskap”

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig