I år har det gått 100 år sedan Kronprinsessan Margareta den 1 maj så tragiskt gick bort endast 38 år gammal. Hon efterlämnade, förutom maken Prins Gustav Adolf, de fem barnen Gustav Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl-Johan.
Statsminister Hjalmar Branting som fick beskedet under ett tal på Gärdet avbröt detta med orden ”vår kronprinsessa är död”. Efter en skyndsamt tillkallad konselj på Slottet yttrade statsministern ”nu har solstrålen på Stockholms slott slocknat”.
Kronprinsessans första gravplats blev i Storkyrkan men gravsattes 1922 på den Kungliga begravningsplatsen i Hagaparken. Platsen hade hon tidigare valt ut tillsammans med kronprinsen.
Idag är det inte många som känner till att storkyrkan, till kronprinsessans minne, lät gjuta den s.k. Margaretaklockan. Klockan som har en porträttmedaljong av kronprinsessan ringde till gudstjänst första gången den 18 september 1921.
I år kommer det också ut en ny bok om kronprinsessan som skrivits av Prinsessan Christina tillsammans med Carl Otto Werkelid. Bokens titel är ”Hon kallades Daisy”.
Stockholmskretsen hoppas kunna anordna en träff med presentation av boken under våren. Då besked om detta inte kunde lämnas inför manusstoppet är datum för detta inte fastställt.
I slutet av januari nåddes vi av det tråkiga beskedet att föreningens mångårige vän fil. dr Göran Alm, f.d. chef för Bernadottebiblioteket, avlidit. Göran Alm hade gedigna kunskaper om konst och kunglig historia. Han anlitades ofta av föreningen för olika föredrag.
Under vår resa hösten 2018 till Lissabon, Queluz och Sintra var Göran en stor tillgång och kunde komplettera med uppgifter som inte ens de lokala guiderna kände till. Vid besöket i det kungliga slottet och klostret Convento de Mafra njöt vi av hans berättelser i ett av de vackraste och mest välbevarade biblioteken i Europa.
I Sintra hade jag äran att, tillsammans med Göran Alm och reseledaren Lennart Stockblad, få besöka tronpretendenten HRH Dom Duarte Pio João, hertig av Bragança, i dennes bostad.