H.K.H. Prinsessan Leonores dop ägde rum i Slottskyrkan på Drottningholms slott söndagen den 8 juni 2014, på dagen ett år efter H.K.H. Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neills vigsel.

Dopklänningen

Prinsessan Leonores dopklänning bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906. Dopklänningen har även burits av Gustaf Adolfs syskon (Sigvard, drottning Ingrid, prins Bertil och Carl Johan) samt av prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas barn, det vill säga prinsessorna Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina samt kungen.

Dopklänningen bars också av kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och nu senast av prinsessan Estelle.

Vid prinsessan Margarethas dop 1935 tillkom en cape med mössa av crèmefärgad sidensatin. I fodret på capen har samtliga dopbarns namn och datum broderats.

Dopklänningen är av bomullsbatist och valenciennespets (knypplad spets) med en underklänning i satinvävt siden. Klänningen är kantad med spets vid armhålorna. Till klänningen hör även en tröja av valenciennespets.

Till dopklänningen hör också en dopservett, även den av bomullsbatist med valenciennespets.

Dopfunt och dopfat

Vid detta dop användes inte silverdopfunten. I stället användes ett dopbord i skulpterat och förgyllt trä av senbarock typ och som har ben med rikliga dekorationer. På benställningen sitter en liten ängel som bär själva bordsskivan. Dopbordet tros ha utförts av Burchard Prechts verkstad i Stockholm i slutet av 1600-talet.

Dopfatet av silver är tillverkat av Johannes Meijding i Stockholm och är enligt en inskription skänkt till slottskyrkan av drottning Ulrika Eleonora 1728.

Prinsessan Eugénies krona

Vid koret fanns prinsessan Eugénies krona. Kronan är utförd 1860 i Stockholm av Edvard Emanuel Petterson med prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona från 1778 som förlaga. Kronan är av guld med graverad dekor och emaljarbete i svart och gulvitt. Kronan är dekorerad med pärlor, diamanter och diverse färgade stenar. Hätta av blå atlas med kronor och toppornament av guldbleck. Kronan väger 733 gr och ingår i riksregalierna som finns att se i Skattkammaren på Kungliga slottet.

Serafimerorden

Från 1778 fram till kungens dop 1946 har svenska prinsar erhållit insignierna för Serafimerorden vid sina dop. Men vid Ordensreformen 1975 tog man bort utdelandet av ordnar till svenska medborgare. 1995 skrevs dock lagen om så att medlemmar av Kungahuset kan få Serafimerorden. Samma år mottog kronprinsessan denna på sin myndighetsdag.

Precis som prinsessan Estelle fick Serafimerorden vid dopet den 22 maj 2012 fick prinsessan Leonore Serafimerorden vid dopet den 8 juni 2014.

Leonore_VapensköldPrinsessparets dotter föddes 20 februari 2014 och H.M. Konungen beslutade förläna henne titeln H.K.H. Prinsessan Leonore, hertiginna av Gotland. Med titeln följer ett heraldiskt vapen och ett namnchiffer (monogram).

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.