Gustav V

Haakon VII  Christian X

 

 

 

 

 

 

 

Trekungamötet 1914 var ett möte den 18–19 december 1914. Då samlades de tre nordiska kungarna Christian X av Danmark, Håkon VII av Norge och Gustaf V av Sverige tillsammans med sina utrikesministrar på länsresidenset i Malmö för överläggningar efter första världskrigets utbrott. Ett resultat av mötet blev att man bekräftade sin enighet kring neutralitetslinjen.

Stor uppståndelse rådde i rikets tredje stad veckan före jul 1914. Finklädda slöt invånarna upp i stora skaror för att bese de höga excellenserna. Flaggorna smattrade och orkestrar spelade. Men någon karnevalsstämning var det inte tal om, det var svåra tider. Bara några månader tidigare, den 2 augusti, hade landets alla kyrkklockor ringt till mobilisering. Ett storkrig hade blossat upp i Europa – första världskriget.

Trekungamötet kom till stånd på initiativ av Gustaf V i syfte att, både inåt och utåt, tydligt manifestera nordisk samhörighet och den av regeringen utropade neutraliteten. Han föreslog Stockholm som mötesplats. Norske kung Haakon VII tyckte att Göteborg vore bättre, men Christian X i Danmark föreslog Malmö och så fick det bli. Christian var för övrigt motvillig och måste övertalas av sin regering att ställa upp.

Så här skrev kungen i ett personligt brev till sin danske kollega Christian X:

Min käre Christian.

Dessa rader sänder jag till dig med landshövding Trolle, som du känner sedan gammalt. Min livliga önskan är att med det snaraste få till stånd ett personligt sammanträffande med dig och din bror Carl i och för överläggningar rörande våra gemensamma intressen som neutrala stater. Det är min bestämda åsikt, att vi under det nuvarande allvarsamma läget i Europa måste hålla tillsammans.

Genom ett sådant möte skulle också ett mera vänskapligt förhållande kunna uppnås. Tidpunkten för ett sådant närmande till Norge synes just nu vara den mest lämpliga. Med många hälsningar till hela familjen är jag Din alltid tillgivne gamle vän och onkel.

Gustaf

Av brevet framgår alltså att Gustaf V, förutom en önskan att visa upp en samnordisk neutral hållning i kriget, även ville ta till­fället i akt att tina upp det något frostiga förhållandet till Norge. Den ”Carl” som omnämns i brevet syftar på Christian X:s bror som blev norsk kung under namnet Haakon VII vid unionsupplösningen 1905.

Gustav V tog in på residenset, Christian X inkvarterades hos Carl Herslow i Bikupans palats på Mäster Nilsgatan och Haakon VII fick husrum hos fru Louise Kockum i det röda tegelhuset på hörnet av Västergatan och Mäster Johansgatan. Utanför de kungliga bostäderna vaktade soldater ur Kronprinsens husarer med dragna sablar. De tre utrikesministrarna bodde på hotell Kramer.

Klockan 11.30 fredagen den 18:e var alla samlade i residenset, konferensen tog sin början. Klockan 13 bröt man för lunch, varefter monarkerna ägnade sig åt andra aktiviteter. Som att ta emot folkets jubel — 500 lundastudenter och tusentals malmöbor hade samlats på Stortorget för att beskåda de tre kungarna på residensets balkong. Det var nu tragedin kunde ha inträffat.

Det krävs inte mycket makaber fantasi för att föreställa sig vad som kunde ha inträffat om gångjärnen släppt och balkongen med de tre nordiska monarkerna hade störtat till marken. Nu inträffade inte detta, men det visade sig senare att balkongen hängde endast på några få rostiga gångjärn. Ytterligare ett majestät och tragedin hade varit ett faktum.

Eftermiddagen ägnade sedan monarkerna åt att artighetsvisitera varandra. Men klockan åtta bjöd Gustav V på middag på residenset. Nu anlände inte bara kungarna utan också deras utrikesministrar. Middagen serverades på svenska kronans guldservis från Gustav III:s dagar.

Lördagen inleddes med gudstjänst i S:t Petri kyrka. Kyrkoherde Lysander predikade och talade om trekungamötet som ett under: ”Nordens tre konungar, samlade vid samma altare, förenade i samma tankar och böner om Nordens fred och världsfreden.” Efter gudstjänsten besökte monarkerna två av stadens skolor, först Realskolan (nuvarande S:t Petri) och sedan Johannesskolan, stadens största och modernaste folkskola. Vid avskedet från den senare sjöng barnen unisont Du gamla du fria, varefter Gustav V tackade och önskade dem en God Jul. ”De´samma tebaks” ropade barnen.

Utrikesministrarna och deras rådgivare hade sammanträtt flitigt och till slut nått enighet kring en kommuniké. Efter gemensam lunch avslutades trekungamötet med att kommunikén skrevs under. Realpolitiskt lämnade mötet inga spår, men symbolvärdet var stort. På lördagskvällen tog man sedan avsked. Christian X for med båt till Köpenhamn, Haakon VII med tåg till Oslo. Sedan Gustav V mött sin hustru, som anlänt från Tyskland, lämnade också det svenska kungaparet Malmö.

I Malmö planeras för ett 100-årsjubileum av 1914. Förutom trekungamötet ägde Baltiska utställningen rum detta år. Men firandet kan komma att ske utan kunglig glans. Ett förslag om att bjuda in de svenska, danska och norska kungahusen till festligheterna 2014 röstades redan i slutet av augusti 2008 ner, med fem röster mot och fyra röster för en kunglig inbjudan, av en socialistisk majoritet i kommunfullmäktige.

Beslutet upprörde många känslor. Kulturnämndens ordförande hävdade dessutom att monarkin var odemokratisk vilket resulterade i en JO-anmälan från oppositionen som menade att samtliga tre länders parlament har beslutat att länderna skall var kungadömen. JO såg dock ingen anledning att gripa in och hade inga synpunkter på vem kommunen vill bjuda in.

 

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Bli medlem nu
Gäller även hela 2025
Blir du ny medlem före årsskiftet gäller ditt medlemskap även hela 2025.

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.