Årets val till Riksdagen är över och man kan konstatera att det är svårt att avgöra om det finns några vinnare eller om vi alla är förlorare i detta val. En ny minoritetesregering har tillträtt och på ett sätt kan det kännas bra att statschefen inte behövde ha rollen att utse regeringsbildare vid detta oklara parlamentariska läge.

Vid skifteskonseljen inför kungen och kronprinsessan tog den nya statsministern formellt över från sin föregångare. Enligt pressen tänkte han då presentera den nya regeringens ledamöter av vilka flera inte träffats förrän samma dag. Kungen tyckte i stället att var och en skulle presentera sig själv samt kort redovisa vilka planer och prioriteringar man har inom sitt ansvarsområde.

Vid Riksmötets öppnande talade kungen om den förödande skogsbranden i Västmanland men även om bränder av krig och våld som sprider sig som löpeldar samt etniska konflikter och humanitära kriser som tycks svåra att begränsa och kontrollera. Kungen nämnde även att vi under 200 år har kunnat leva i fred, vilket gör oss unika bland världens länder, i ett samhälle med nolltolerans mot våld och övergrepp, präglat av ömsesidig respekt och ömsesidigt ansvarstagande.

Kungen fortsatte sitt tal med att säga att vi efter valet befinner oss i ett nytt politiskt landskap. Ett landskap som kan kännas sakna välkända landmärken. Men vi vet dock att vi befinner oss i ett stabilt land. Ett land med en demokratisk samhällsordning som vilar tryggt på sina lagar.

Jag vill gärna tillägga att det också känns tryggt att ha en statschef som är erfaren och van att hantera regeringsskiften. Oavsett vilken inriktning en regering har är statschefen politiskt neutral och representerar alla svenskar.

I våras skrev vi i Rojalisten om trekungamötet i Malmö 1914. I Malmö planerades för ett 100-årsjubileum. Ett förslag om att bjuda in de svenska, danska och norska kungahusen till festligheterna 2014 röstades redan i slutet av augusti 2008 ner, med fem röster mot och fyra röster för en kunglig inbjudan, av en socialistisk majoritet i kommunfullmäktige.

Beslutet upprörde många känslor. Kulturnämndens ordförande hävdade dessutom att monarkin var odemokratisk vilket resulterade i en JO-anmälan från oppositionen som menade att samtliga tre länders parlament har beslutat att länderna skall var kungadömen. JO såg dock ingen anledning att gripa in!

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.