Karldagen firas traditionellt med en middag på lämplig lördag i anslutning till Karldagen den 28 januari. I år hölls middagen den 25 januari på Banérska Palatset, Odd Fellow.

Ett sjuttiotal medlemmar samlades och minglade med en välkomstdrink i Riddargången. Middagen som serverades i bankettsalen inleddes med HM Konungens skål och kungssången.

Till kaffet underhöll Cosmokvartetten med ett konsertrogram med musik av Roman, Boccherini och Mozart. Kvartetten består av fyra kvinnliga musiker som studerat på Kungliga Musikhögskolan och sedan år 2003 bildat en kvartett med tre violiner och en cello. De studerade för att bli professionella musiker och stråkpedagoger och arbetar idag både som freelance-musiker och stråklärare i kultur- och musikskolor.

Carlmiddagen avslutades med nationalsången till ackompanjemang på flygel av Hovsångerskan Siv Wennberg.

Kuriosa

Snöstorm eller blidväder? Karls namnsdag var förr en dag då man tydde hur vädret skulle bli den kommande tiden. ”Är Karldagen kall, så blir det sträng vinter.” Det var en gammal urmakare i Stenkyrka, som hade det till märke.

Karl är enligt Statistiska centralbyrån ett av Sveriges vanligaste namn. Från slutet av 1800-talet fram till 1925 var Karl det allra vanligaste mansnamnet i Sverige. Och populariteten håller i sig. År 2015 låg det på femte plats. Eftersom kung Carl XVI Gustaf har namnsdag är 28 januari även en allmän flaggdag.

Namnet Karl är bildat från substantivet karl som betyder ’fri man’.

Många svenska kungar har hetat Karl men det är ingen av dem som har placerat namnet i namnlängden. Istället är det till minne av Karl den stores dödsdag. Karl den store var regent över det frankiska riket från år 768 fram till sin död år 814.

 

 

Bli medlem nu
Gäller även hela 2024

Blir du ny medlem före årsskiftet gäller ditt medlemskap även hela 2024.

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.