Prins Philip, hertig av Edinburgh, föddes den 10 juni 1921 på den grekiska ön Korfu. Hans föräldrar var prins Andreas av Danmark och Grekland och prinsessan Alice av Battenberg och blev därmed prins över såväl Danmark som Grekland.

Uppväxten

Familjen tvingades fly från Grekland när prins Philip bara var något år gammal. På order av kung Georg V av Storbritannien evakuerades familjen med hjälp av den brittiska flottan. Familjen bosatte sig sedan i Paris och där började prins Philip sin skolgång i den amerikanska skolan The Elms. 

De antityska stämningarna under första världskriget gjorde att tyskklingande släktnamn inte var särskilt populära. Kung George V beslöt att ändra namnet på kungahuset från Sachsen-Coburg-Gotha till Windsor och i samband med det ändrade även den invandrade furstesläkten Battenberg sitt namn till Mountbatten.

När prins Philip är sju år gammal flyttar han till släktingarna Mountbatten i England och fortsätter sin skolgång där. Han hade lite kontakt med sin mor under sin uppväxt. Prinsens fyra äldre systrar gifte alla in sig i olika Europeiska furstehus.

Modern prinsessan Alice Mountbatten som var döv från födseln hade dock med sin mors hjälp lärt sig att med läpptolkning lära sig flera språk. Alice blev med tiden allt mer religiös och konverterade till den grekisk-ortodoxa tron 1928.  Dock påverkades hon psykiskt av livets händelser och efter det att makarna separerat 1930 diagnostiseras hon med schizofreni och fick sjukhusvård i Schweiz. 

Efter att ha tillfrisknat 1937 bosatte hon sig åter i Aten. Prins Andreas hade bosatt sig i Monte Carlo där han avled 1944. Prinsessan Alice grundade 1949 ett ortodoxt nunnekloster som var aktivt inom sjukvården. Hon bar därefter nunnedräkt och uppträdde vid den brittiska kröningen 1953 i en denna dräkt. De sista åren tillbringade hon, efter juntans maktövertagande i Grekland 1967, hos sonen Philip med familj på Buckingham Palace. Prinsessan, som även var syster till Sveriges drottning Louise, avled 1969.

Marin karriär

Efter studier en kort tid 1933 på en privatskola i Tyskland blev det fortsatta internatstudier för prins Philip på Gordonstoun School i Skottland. Efter studierna återförenas han med sin moder år 1938 för att året därpå ta mönstring i brittiska Royal Navy.

Under andra världskriget tjänstgjorde prins Philip ombord på olika brittiska fartyg i Indiska oceanen. Senare flyttades han över till medelhavet och deltog där bland annat i slaget om Kreta. Under slutet av kriget var han placerad i Asien och när Japan kapitulerade 1945 fanns prins Philip ombord på brittiska flottans fartyg i Tokyobukten.

Även om prins Philip avslutade sin marinkarriär i juli 1951 fortsatte han att vara nära knuten till försvarsmakten.1952 utsågs prinsen till amiral inom marinen, överste inom armen och brigadgeneral inom flyget. Året därpå befordrades han till Admiral of the fleet, Field Marshal och Marshal of the Royal Air Force som i Storbritannien är de högsta graderna inom respektive vapenslag.

Giftermål

Prinsen och prinsessan Elisabeth träffades första gången då prinsessan var 13 år. Det var 1939 vid ett besök på örlogsskolan Darthmouth. Drottningen och Lord Mounbatten, prinsens morbror, hade bett honom eskortera kung George VI och prinsessorna under besöket. 

Prinsessan Elisabeth började därefter brevväxla med prins Philip. Efter krigsslutet 1946 bad prins Philip kungen om prinsessans hand. På den blivande drottningens 21 årsdag tillkännagavs förlovningen. Prinsen övergav sina grekiska och danska titlar år 1947. Han tog efternamnet Mountbatten från sin mors släktgren. Efter det att förlovningen tillkännagetts upptogs den grekisk ortodox döpte prinsen i den engelska kyrkan av ärkebiskopen av Canterbury.

Bröllopet stod i Westminster Abbey den 20 november 1947. Då bröllopet stod så nära efterkriget var prinsens tyska släktingar inte välkomna till ceremonin.

Efter bröllopet fick prins Philip tjänstgöring på marinstaben. År 1949 förflyttades han till brittiska Malta där han tjänstgjorde på olika fartyg i brittiska medelhavsflottan.   

Men kungens hälsa försämras och 1951 återvänder prins Philip hem och avslutar därmed sin aktiva karriär i flottan för att stötta sin hustru inför det kommande trontillträdet. När kungen så avlider 1952 befinner sig paret på ett officiellt besök i Kenya.

Efter kröningen av drottning Elisabeth deklarerade hon att hennes man skulle ha en särställning som statsråd, Councillor of state. Han är en av fem Councillors of State. Dessa kan, två i förening, träda in i regentens ställe i samband med att denne är frånvarande på grund av längre utlandsvistelser eller sjukdom. Först 1973 uppstod en situation där prinsen inte följde med på drottningens resa, och där han alltså aktivt agerade i Council of State. Philip har även rätt att ersätta drottningen och föra hennes talan på möten och tillställningar. Det är bara i parlamentet som han inte har rätt att föra en talan för hennes majestät. 

Offentliga engagemang

I maj 2017 tillkännagavs att hertigen av Edinburgh hade beslutat, med fullt stöd från drottningen, att inte längre genomföra offentliga engagemang.

Hertigen av Edinburgh var beskyddare, president eller medlem i över 750 organisationer, som han fortsatte att vara associerad med, även om han inte längre spelade en aktiv roll genom att delta i engagemang.

Även om han förmodligen är mest känd för att ha grundat The Duke of Edinburgh Award-ordningen 1956, var han också involverad i arbetet hos många fler välgörenhetsorganisationer och organisationer som återspeglade hans breda intressen inom ämnen som bevarande, sport, militär och teknik.

Hertigen av Edinburgh var även involverad i många välgörenhetsorganisationer, med speciella intressen för vetenskaplig och teknisk forskning, bevarande av miljön och uppmuntran till idrott.

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.