Livgardet är ett av Sveriges största förband. Det är också det förband som har flest inriktningar.

”Livgardets historia börjar i Dalarna år 1521 då 16 unga män valdes ut för att vakta den blivande konungens liv, Gustav Eriksson Vasa. De följde honom under befrielsekampen mot danskarna och när Gustav Vasa blev kung placerades de som vakter runt slottet. Den här livvakten är ursprunget till dagens Livgarde.”

Livgardet finns på flera platser i Sverige och utomlands. Ledningen finns i Kungsängen. Dessutom finns verksamhet i Sollefteå, Falun, Gävle, Märsta, Stockholm, Göteborg och Karlskrona. Livgardet har många olika typer av verksamhet, bland annat fyra bataljoner med olika inriktningar. Allmänheten ser oftast Livgardet då de blåklädda soldaterna vaktar de kungliga slotten eller genomför statsceremoniell verksamhet.

Bland Livgardets uppgifter hör att utbilda och träna militärpoliser som upprätthåller allmän ordning och säkerhet inom Försvarsmakten. Ett av insatsförbanden arbetar med att upptäcka, motverka och bekämpa olika typer av säkerhetshot. 

Förbandet har även ansvaret att förse Försvarsmakten och polisen med tjänstehundar, samt att bevara och utveckla svensk militärmusik.

Livgardet spelar en betydelsefull roll för Försvarsmaktens internationella insatser. På Livgardet finns dessutom Swedint, Försvarsmaktens internationella utbildningscentrum, där polis, militära och civila organisationer från olika länder lär sig att samarbete i fredsbevarande operationer.

Rubrikbild: Livgardet paraderar utanför Slottskyrkan vid brölloppet mellan HKH Prinsessan Madeleine och Christopher O´Neill den 8 juni 2013. Foto: Pelle T Nilsson /SPA 

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.