Pandemin innebär fortfarande att vi tvingas leva med restriktioner i hur vi kan röra oss i samhället och i vårt umgänge med nära och kära. Det är också uppseendeväckande att det fortfarande finns svenskar som, trots kraftiga rekommendationer, inte låter vaccinera sig. Alla drabbas ju på ett eller annat sätt. Både kungaparet och kronprinsessparet insjuknade under vintern trots att de naturligtvis är fullvaccinerade.

Inom föreningen vill vi fortsätta att bjuda in till olika evenemang och resor men det finns hela tiden en osäkerhet i hur de kan genomföras. Firandet av Carldagen i januari ställdes in och flyttas till ett senaredatum under våren. Vi hoppas fortfarande att vår Riksstämma kan hållas som planerat i mars.

Digitala föredrag är ett bra komplement till fysiska träffar och når medlemmar i hela landet. Därför planlägger vi ett antal föredrag under våren. Det är viktigt att alla medlemmar som har en aktuell e-postadress lämnar denna till oss. Vid det senast utskicket kom många mail i retur därför att medlemmen inte hade anmält att man ändrat sin e-postadress.

I november reagerade jag kraftigt på ett nyhetsinslag i SVT Rapport som meddelade att landets nya statsminister valt att förlägga sitt första statsbesök till Finland. Jag kontaktade genast redaktionen och påpekade den felaktiga informationen. I monarkin Sverige är det endast statschefen, d.v.s. HM Konungen, som kan avlägga ett statsbesök. Övriga medlemmar i den kungliga familjen och ministrar kan endast genomföra officiella besök. I en senare sändning hade uppgiften rättats till och jag fick även ett vänligt svar där redaktionen erkände sitt misstag.

På inbjudan av kungen kom det spanska kungaparet på ett statsbesök i november. Traditionellt inleddes besöket med kortege från Hovstallet till Slottet. Efter inspektion av grenadjärsvakten på borggården mottogs gästerna av hela den kungliga familjen i Bernadottegalleriet och ordnar utväxlades. Monarkerna gav pressuttalanden i Lovisa Ulrikas matsal och besök skedde på olika institutioner. Galamiddagen genomfördes i ett mindre och anpassat format i Vita havet. Det var också lunch i stadshuset och mottagning på den spanska ambassaden.

Som vanligt är referaten om statsbesök minimala i svenska media. Det gällde även vid detta tillfälle. Ett beteende som är närmast oförskämt mot en gästandestatschef och det aktuella landets befolkning. I spansk media var det annorlunda!

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.