Du har rätt att vara stolt över vårt land, vår monarki och kungafamilj, vår svenska flagga och vår demokrati. Visa gärna detta genom att flagga både på de officiella flaggdagarna, men även på egna högtidsdagar, och gärna på alla kungliga födelsedagar även om de inte är officiella flaggdagar.

Vi anger alla bemärkelsedagar som är lämpliga flaggdagar intill nästa tidning ges ut.

I detta nummer kan du också läsa artikeln om den svenska flaggan och dess historiska ursprung samt vilka regler som gäller för flaggans användning.

Jag flaggar naturligtvis den 13 maj då prins Carl Philip i år firar sin fyrtioårsdag. Tiden går fort och många har idag glömt bort att prins Carl Philip föddes och döptes som Sveriges arvfurste och kronprins. Genom den ändrade successionsordningen som trädde ikraft året efter blev i stället kungaparets förstfödda barn prinsessan Victoria kronprinsessa. Det kan tyckas demokratiskt och jämställt men ändå något underligt med en lag som träder i kraft retroaktivt. Idag önskar vi ibland att en del nya lagar också skulle kunna användas retroaktivt men här har politiker och lagråd en annan syn på lagstiftning.

Vi accepterar naturligtvis dagens ordning och kunde inte ha fått en bättre arvtagare till tronen än kronprinsessan Victoria. Kanske är även lillebror nöjd med att storasyster idag bär ansvaret som tronföljare. Prinsen är dock värd all uppskattning för sitt arbete och den representation han utför för Sverige.

Ännu ett bevis på kungahusets engagemang i angelägna frågor ser vi nu exempel på då både prinsessan Madeleine och prinsparet tagit initiativen till att ge ut var sin bok.

Med boken ”Stella och hemligheten” vill prinsessan Madeleine att denna kan bidra till samtal mellan barn och vuxna kring svåra frågor om gränsdragningar, barns rättigheter och hur man kan hantera dessa situationer. Prinsparets bok är också en handbok för föräldrar som oroas över sina barns användning av internet.

Hans Lindström, föreningens sekreterare sedan ett tiotal år, har avlidet efter en kort tids sjukdom. Styrelsen minns honom med tacksamhet för det arbete han utfört för föreningen.

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.