Efter en lång het sommar börjar nu mycket återgå till ett mera normalt tillstånd. Dessvärre är det inte så överallt i världen. Jag tänker särskilt på hur en kommunistdiktatur, utan rimlig anledning, tar sig friheten att starta ett krig mot ett fredligt sinnat grannland. Det är inte bara den utsatta befolkningen som drabbas utan även större delen av länderna i Europa.

I Sverige påverkas vi, inte bara av en begynnande lågkonjunktur, utan även av elbrist och kostnadsökningar. För vår förening innebär alla kostnadsökningar att beslut fattats om att höja medlemsavgiften. Det är nödvändigt bl.a. för att vi skall kunna fortsätta med utgivningen av medlemstidskriften Rojalisten utan att försämra kvalitén på denna.

Lyckligtvis har vi ett demokratiskt statsskick och en kungafamilj som idogt arbetar för landets bästa. Även under en välförtjänt ledighet på Solliden skedde avbrott för olika officiella engagemang.

Kungaparet deltog i början av juli vid Göta kanals 200-årsjubileum vid Bergs slussar utanför Linköping. Kanalens västra del invigdes 1822 av Carl XIV Johan. Det är ett imponerande byggnadsverk som är 190 kilometer långt, varav 87 kilometer är handgrävd, och har 58 slussar.

Prinsessan Madeleine besökte World Childhood Foundation i Tyskland. Hon fick i Frankfurt information om bygget av Childhood Haus som är det nionde i landet och beräknas stå klart under nästa år.

I början av augusti besökte kungaparet Norra Åsum utanför Kristianstad och scoutlägret Jamboree22 som samlade 11.000 scouter från hela Sverige och även andra länder i Europa. Drömmen om en hållbar värld var temat för årets läger. Kungen är ju också scout sedan barndomen och sedan fyrtiofem år även hedersordförande i World Scout Foundation. Kungen reste till Luxemburg under två dagar i september för att delta i dess styrelsemöte.

I Danmark kunde nu äntligen drottning Margrethe fira sitt 50-åriga regentjubileum. Naturligtvis var vårt kungapar på plats för detta firande.

På hemmaplan kan vi och kungaparet glädjas åt ett inkommande statsbesök i oktober. Det är Nederländernas kung Willem-Alexander och drottning Máxima som under tre dagar besöker Sverige.

Syftet med statsbesöket är att befästa och främja de långvariga och mycket goda förbindelserna mellan Sverige och Nederländerna, som går tillbaka till 1600-talet. Aktuella frågor under besöket är grön innovation, inklusive energiomställning och livsvetenskap, maritima relationer och jämställdhet.

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.