Efter drygt två år med olika restriktioner kring vårt sätt att leva, arbeta och umgås har nu samhället öppnats upp igen. Det kan kännas riskfyllt då en del av befolkningen, av olika anledningar, valt att inte vaccinera sig. Personligen tycker jag att det är oansvarigt både för individen själv och dess omgivning.

Kungen har i en intervju sagt att man fortfarande bör beakta att pandemin inte är över än. Han anser också att övergången gått lite väl fort fram på vissa ställen. Sakta men säkert är ett bra uttryck som man borde tänka lite mer på. Kloka ord av kungen och även av drottningen som påpekar vikten av att alla, även ungdomar, låter vaccinera sig. Det gäller ju att både skydda sig själv och andra.

RojF har länge hävdat att Sverige borde återgå till att kunna belöna svenska medborgare med ordnar vilket är ett relativt billigt sätt för en belöning. Sverige har ju varit ett av få länder som sedan 1975 inte har haft ett aktivt och fungerande belöningssystem gällande ordnar. Efter 25 år gjordes en mindre justering av reglerna så att framtida monarker skulle kunna bära de ordna som de själva delar ut till utländska medborgare.

Framstötar från olika håll har under åren gjorts, och även riksdagsmotioner har lagts, för att upphäva den gällande ordensreformen. Dessa förslag och motioner avslogs konsekvent varje gång med hänvisning till tidigare avstyrkanden i ärendet. 

Först 2018 lyckades en parlamentariskt sammansatt grupp nå en överenskommelse om att på nytt reformera belöningssystemet. Med stor majoritet i riksdagen beslutades att en kommitté skulle tillsättas. Slutligen gav regeringen denna uppdraget att göra en översyn av det offentliga belöningssystemet och de allmänna flaggdagarna samt att överväga utformningen av riksdagens anslag till hovet.  

Kommitténs betänkande har nu överlämnats till regeringen. Kortfattat innebär förslaget att det statliga ordensväsendet återinförs gällande Kungliga Serafimerorden, Kungliga Svärdsorden, Kungliga Nordstjärneorden och Kungliga Vasaorden.

Det föreslås dessvärre också att de tre flaggdagarna för de kungliga namnsdagarna samt flaggdagen för regentens gemål utgår vid nästa tronskifte. 

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.