Foto: Linda-Broström/Kungl. Hovstaterna

En ny kunglig stiftelse har bildats vars syfte är att främja kulturverksamhet i Sverige. Fokus för stiftelsen är initialt att fortsätta det temporära skulpturutställningsprojektet på Kungl. Djurgården sommaren 2020. Med detta initiativ vill Kronprinsessparet framhålla konsten och kulturens betydelse för ett öppet och modernt samhälle.

Stiftelsen bygger vidare på en stark kunglig tradition att främja kulturlivet i Sverige. Kronprinsessparet vill aktualisera detta och visa på långsiktiga ambitioner genom tillkomsten av Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Idén till skulpturprojektet på Kungl. Djurgården föddes när Kronprinsessparet var beskyddare av Umeå, Europas Kulturhuvudstad 2014. De besökte då Umedalen skulpturpark vilket väckte ett intresse att skapa något liknande i Stockholm.

Under åren 2016–2018 genomfördes i privat regi, skulpturutställningar med Tony Cragg, Eva Hild och Jaume Plensa, i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning. Från 2020 kommer denna verksamhet att arrangeras av Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Verksamhetsledare är Sara Sandström Nilsson. Stiftelsens styrelse utgörs av H.K.H. Prins Daniel, Elin Annwall, verksamhetschef Kronprinsessparets stiftelse, Lena Josefsson, ordförande Moderna Museets vänner, Staffan Larsson, ståthållare Kungl. Hovstaterna. Ordförande är Johan Ericsson.

Styrelsen biträds av ett konstnärligt råd bestående av Richard Julin, chef för Accelerator i Stockholm, Iris Müller-Westerman, chef för Moderna Museet i Malmö, Lars Nittve, f.d. chef för Tate Modern i London, Moderna Museet i Stockholm och M+ i Hongkong.

Kungl. Djurgården är en öppen plats som är lätt att besöka. Det är enkelt att här tillgängliggöra samtidskonst och att presentera skulpturer. Förhoppningen är att konstupplevelserna skall leda till många oväntade samtal och allmänt ökad nyfikenhet inför kultur.

Kulturstiftelsens verksamhet finansieras genom privata donationer.

Bli medlem nu
Gäller även hela 2024

Blir du ny medlem före årsskiftet gäller ditt medlemskap även hela 2024.

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.