Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av H.M. Drottning Silvia på alla hjärtans dag den 14 februari 1996. Drottningen insåg tidigt att kunskap är verktyget för att kunna förstå, hjälpa och bemöta en person med kognitiv sjukdom (demens).

Hjärtat i Silviahemmets verksamhet är dagverksamheten på Drottningholm på Ekerö i Stockholm. Här möts dagligen yngre och äldre med demenssjukdom av Silviasystrar som med omsorg och kunskap ser till att ta vara på det friska hos varje gäst. Blivande Silviasystrar och Silviasjuksköterskor erbjuds hospitering på dagverksamheten för att lära mer om Silviahemmets vårdfilosofi och arbetssätt.

Silviahemmet har i snart 25 år verkat för att sprida kunskap om demenssjukdom med målet högsta möjliga livskvalitet för personer som lever med demens och deras anhöriga. 

Utbildningsverksamheten är omfattande och riktar sig till anhöriga, medarbetare inom vård och omsorg liksom till andra yrkesgrupper som berörs. Antalet Silviahemscertifieringar ökar och innebär att hela enheter såsom sjukhusavdelningar, vård- och omsorgsboende, hemtjänstenheter med flera, låter utbilda sina medarbetare i demensvård utifrån Silviahemmets vårdfilosofi. 

Samarbete med Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet har lett till uppdragsutbildningar för undersköterskor, sjuksköterskor, biståndshandläggare, läkare, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. 

Varje år examineras och diplomeras nya Silviasystrar, Silviasjuksköterskor, biståndshandläggare med diplom från Silviahemmet, Silvialäkare, Silviafysioterapeuter och Silviaarbetsterapeuter.

I samarbete med Ersta diakoni så har Silviahemmet även diplomerat diakoner – alla med en spetskompetens i demenskunskap.

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.