Vi var en skara glada Rojalister som träffades i november på vackra Bosjökloster där vi serverades goda smörgåsar och kaffe/te.

Ingrid Trolle trollband oss när hon berättade om Skåne på 1300-talet då Skåne var svenskt. Vem visste att kung Magnus Eriksson köpte Skåne för 8 ton silvermynt? Och att han kröntes på St Libers Hög i Lund.

Kung Magnus och hans drottning Bianca (rida rida ranka hästen heter Blanka) reste mycket i Skåne, Sverige, Danmark och Finland.

Under kung Magnus regentår var det mycket fredligt i Skåne.

Skåne var svenskt från 1332-1360 och kung Magnus skrev nya lagar för hela Sverige bl.a. avskaffade han träldomen i Skåne 1335 och så är det än idag. ”Man eller kvinna av kvinna född, skall icke vara den andres träl.”

Bosjökloster är ett slott som grundades på 1180-talet. Det ligger vid Ringsjön. Slottsanläggningen, där Bosjöklosters kyrka ingår, har borggård, rosengård, trädgårdsterrasser och örtagård.

På slottet finns konstutställningar, restaurang och museum. Skånedagarna i början av september är det största av flera evenemang. Sedan 2009 arrangeras sommarkonserter under namnet Musik på Bosjökloster.

Ursprungligen var Bosjökloster ett av tre medeltida nunnekloster som fanns i Skåne. Genom ett bevarat påvebrev, utställt av Lucius III omkring 1182, tar påven klostret i sitt beskydd.

Anna Palm
RojF Skåne

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro.