Vi var en skara glada Rojalister som träffades i november på vackra Bosjökloster där vi serverades goda smörgåsar och kaffe/te.

Ingrid Trolle trollband oss när hon berättade om Skåne på 1300-talet då Skåne var svenskt. Vem visste att kung Magnus Eriksson köpte Skåne för 8 ton silvermynt? Och att han kröntes på St Libers Hög i Lund.

Kung Magnus och hans drottning Bianca (rida rida ranka hästen heter Blanka) reste mycket i Skåne, Sverige, Danmark och Finland.

Under kung Magnus regentår var det mycket fredligt i Skåne.

Skåne var svenskt från 1332-1360 och kung Magnus skrev nya lagar för hela Sverige bl.a. avskaffade han träldomen i Skåne 1335 och så är det än idag. ”Man eller kvinna av kvinna född, skall icke vara den andres träl.”

Bosjökloster är ett slott som grundades på 1180-talet. Det ligger vid Ringsjön. Slottsanläggningen, där Bosjöklosters kyrka ingår, har borggård, rosengård, trädgårdsterrasser och örtagård.

På slottet finns konstutställningar, restaurang och museum. Skånedagarna i början av september är det största av flera evenemang. Sedan 2009 arrangeras sommarkonserter under namnet Musik på Bosjökloster.

Ursprungligen var Bosjökloster ett av tre medeltida nunnekloster som fanns i Skåne. Genom ett bevarat påvebrev, utställt av Lucius III omkring 1182, tar påven klostret i sitt beskydd.

Anna Palm
RojF Skåne

Därför är vi rojalister

Bli medlem

Engagera dig

Tipsa någon om RojF

I formuläret nedan kan du tipsa någon om föreningen. Då skickas ett e-postmeddelande till den som du tror skulle vilja veta mer om RojF. Av mejlet kommer det att framgå att det är från dig som tipset kommer.

Stöd RojF

Swisha en gåva till
123-390 05 45

BankgirO

Bli medlem

Du blir enklast medlem direkt via vårt medlemsformulär.

Om du inte kan använda formuläret ovan, vänligen fyll i uppgifterna i formuläret nedan för att få instruktioner skickade till din e-post om hur du blir medlem genom BankGiro eller Swish.